U trendu

Kambodza: Usvojen zakon koji zabranjuje dvojno drzavljanstvo

PNOM PEN – Parlament Kambodže usvojio je danas ustavne amandmane kojima se zabranjuje da nosioci najviših funkcija u zemlji, uključujući premijera, budu državljani drugih zemalja.

Kako prenosi Rojters, premijer Hun Sen je 6. oktobra naredio Ministarstvu pravde da izvrši izmene, koje takođe uključuju govornike gornjeg i donjeg doma Parlamenta, kao i šefa Ustavnog saveta, da imaju samo državljanstvo Kambodže.

Premijer je rekao da takva odluka zapravo predstavlja „pokazivanje lojalnosti naciji i izbegavanje stranog mešanja“.

Predsednik Narodne skupštine Heng Samrin rekao je da se amandmanima želi suprotstaviti stranom mešanju u unutrašnja pitanja zemlje ili u usmeravanju njene nacionalne i međunarodne politike.

Naredba premijera Sena, jednog od svetskih lidera sa najdužim političkim stažom, usledila je nekoliko dana nakon što je u izveštaju lista Gardijan pogrešno naveden kao jedan od hiljadu stanovnika koji nisu pripadnici Evrope, a koji ima kiparski pasoš.

Izveštaj Gardijana je naknadno bio ispravljen i tada je otkriveno da je njegov uži krug ljudi, a ne sam premijer, bili među hiljadama koji su dobili kiparski pasoš.

Opozicioni lider Sem Rejnzi, francuski državljanin koji živi u Parizu, rekao je danas u mejlu za Rojters da će nova pravila lišiti potencijalne buduće lidere šanse da služe zemlji na najvišem nivou.

Iz istorijskih razloga naše stanovništvo je rasprostranjeno širom sveta i mnogi stanovnici Kambodže sa dvojnim državljanstvom postigli su veliki uspeh van zemlje“, rekao je Sem Rejnzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.