U trendu

Kameron u Libanu za pomoć sirijskim izbeglicama

Britanski premijer Dejvid Kameron danas je doputovao u kratku nenajavljenu posetu Libanu, gde je najavio novu novčanu pomoć sirijskim izbeglicama koje su u toj zemlji.

Cilj njegove posete je da se obezbedi dodatna pomoć za izbegličke logore u Libanu kako bi se zaustavio dalji priliv izbeglica u Evropu, navodi Frans pres.  

Tokom posete od nekoliko časova, Kameron je posetio izbeglice u dolini Beka, na istoku Libana.

„Želeo sam svojim očima da vidim i da čujem svojim ušima ono što su preživele izbeglice i šta im je potrebno“, rekao je britanski premijer.  

U Bejrutu se Kameron sastao sa libanskim premijerom Tamamom Salamom.

Kameron je rekao da će London u naredne tri godine udvostručiti sredstva koja izdvaja za libanske škole, na 20 miliona funti godišnje. Taj novac treba da pomogne lokalnim vlastima da veliki broj sirijske dece uključe u školski sistem.

Kameron je početkom septembra najavio da će Velika Britanija izdvojiti dodatnih 100 miliona funti  pomoći u jeku humanitarne krize, što znači da će britanska pomoć ukupno dostići milijardu funti.

Planirano je da skoro 29 miliona funti ode u Liban, gde se nalazi 1,1 miliona Sirijaca.  

„Oko tri odsto od 11 miliona Sirijaca napustilo je svoje domove i potražilo azil u Evropi. Bez britanske pomoći bi stotine hiljada drugih mogle da dovedu sebe u opasnosti i da se upute ka Evropi. Ovaj novac je deo našeg pristupa da se u regionu borimo protiv migracija“, rekao je Kameron u Bejrutu.    

London je ranije najavio prihvatanje 20.000 sirijskih izbeglica u narednih pet godina.

Kameron je iz Libana otputovao za Jordan, gde je 600.000 sirijskih izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.