najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kampanja za pomilovanje Snoudena i dalje traje

Nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava počele su kampanju u kojoj od američkog predsednika Baraka Obame traži da pomiluje uzbunjivača Edvarda Snoudena, dok Bela kuća ne odustaje od zahteva da se on vrati u SAD kako bi mu se sudilo za odavanje državnih tajni.

„Njegovi postupci ugrozili su živote američkih gradjana. On mora da bude vraćen u SAD kako bi mu se sudilo“, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Obama pomiluje Snoudena, koji živi u Rusiji, Ernest je odgovorio da on nije osudjen i da se o pomilovanju ne može govoriti u trenutnoj fazi postupka.

Snouden, bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), optužen je za špijunažu pošto je obelodanio da je NSA širom sveta prisluškivala i presretala elektronsku komunikaciju posle terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine, za šta mu preti 30 godina zatvora.

Kampanji za njegovo pomilovanje priključili su se bivši kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju Berni Sanders brojne javne ličnosti, medju kojima i lingvista Noam Čomski, reditelj Teri Gilijam, pisci Džojs Kerol Outs i Beri Ajsler, glumci Martin Šin i Suzan Sarandon i pevači Terston Mur i Piter Gebrijel.

Bela kuća odbila je u julu da primi peticiju koju je potpisalo više od 160.000 ljudi, a Ernest je rekao da Snouden „nije uzbunjivač“, navodeći da uzbunjivači mogu da iznesu „svoje sumnje“, ali uz puno poštovanje „državnih i bezbednosnih tajni“.

Izvršni direktor uticajne američke asocijacije za ljudska prava ACLU Entoni Romero ocenio je da bi Bela kuća „pod uticajem reakcija javnosti“ mogla da promeni stav.

ACLU je juče u dnevnom listu „Vašington post“ (Washington Post) objavio opširan tekst u kojem poziva na pomilovanje Snoudena, koji se, kako navodi, „borio za slobodu američkih gradjana“, zbog čega je „došlo vreme da i on bude oslobodjen“.

Kampanja je pokrenuta skoro u isto vreme kada se u biskopima pojavio film „Snouden“ Olivera Stouna, koji se takodje uključio u akciju za njegovo pomilovanje.

Snouden je juče tokom video konferencije ponovio da „žali“ zbog toga što mu SAD ne garantuju „pravično i nepristrasno sudjenje“ i što američki zakon o špijunaži „ne pravi razliku izmedju onih koji informacije daju besplatno i novinara i špijuna koji ih za novac prodaju vladama stranih država“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike