U trendu

Kan: London da učestvuje u pregovorima Britanije sa EU

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je danas da je odluka britanskih gradjana na referendumu jasna i da se mora poštovati, kao i da je od najveće važnosti da se „glas Londona“, uz Severnu Irsku i Škotsku, čuje u pregovorima sa EU o sprovodjenju odluke o istupanju iz EU.

„Iako će biti izvan EU, Britanija mora da ostane deo jedinstvenog evropskog tržišta. Odricanje od jedinstvenog tržišta od 500 miliona ljudi, sa koristima slobodne trgovine, bila bi greška. London je jedinstven oko tog pitanja i ja ću pritiskati vladu da ostanak na jedinstvenom tržištu bude okosnica pregovora (Britanije) sa EU u narednim mesecima“, navodi se u izjavi Kana, koju prenose mediji u Londonu.

Gradonačelnik podseća da su žitelji Londona na jučerašnjem referendum glasali potpuno drugačije od ostatka zemlje, odnosno da je 60 odsto glasova u prestonici bilo za ostanak Britanije u EU.

Uz ocenu da je jučerašnji referendum bio „seizmički dogadjaj“, a da je Britanija „jasno podeljena nacija“, novoizabrani laburistički gradonačelnik kaže da svi u Britaniji sada imaju odgovornost da prevazidju podele i da se posvete onome „što ujedinjuje“, a ne onome što nameće podele.

„Britanija će i dalje biti jedna od najvećih ekonomija na svetu. Naš grad i naša zemlja će i dalje biti najbolje mesto za poslovanje na svetu“, naveo je Kan.

Povezane vesti:

Pobeda pristalica izlaska Velike Britanije iz EU

Češki premijer: Bregzit nije smak sveta

Bregzit je loša vest za Poljsku, Evropu i Veliku Britaniju

Sutra sastanak šefova diplomatija zemalja osnivača EU

Britanski premijer podneo ostavku nakog Bregzita

Bregzit nije tragedija već realnost na koju moramo da reagujemo

Unija rešena da očuva jedinstvo

EU i Bregzit: Oči uprte u kancelarku Merkel

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.