U trendu

Kanada: Eritreja mobilise vojsku, Kanađani u regionu oprez

ASMARA – Eritreja je mobilisala vojne snage zbog ponovnog izbijanja konflikta na severu Etiopije, saopštila je danas kanadska vlada, koja je preporučila građanima Kanade u tom regionu da ograniče svoje kretanje i prate lokalne medije.

Mobilizacija se dešava usred porasta strahovanja da bi sukobi mogli da prerastu u rat koji je već doveo do raseljavanja miliona stanovnika i izazvao humanitarnu katastrofu na severu Etiopije, preneo je Rojters.

Eritreja je pozvala na opštu mobilizaciju vojnih snaga zbog sukoba na severu Etiopije, piše u savetu kanadske vlade za putovanja, objavljenom na Tviteru.

Iz saopštenja kanadske vlade nije jasno da li Eritreja mobiliše svoje snage u ofanzivne ili u defanzivne svrhe, navodi Rojters.

Vlasti Eritreje su mobilisale sve građane ispod 60 godina i zapretile dezerterima da će im konfiskovati kuće, izjavio je jedan Eritrejac u egzilu za Rojters.

Portparol Oslobodilačkog fronta Tigraja, Getačev Reda, napisao je danas na Tviteru da je Eritreja pozvala ljude do 60 godina da se bore. Oslobodilački front Tigraja kontroliše sever Etiopije.

Eritreja je poslala trupe u region Tigraja na severu Etiopije kako bi potisnula etiopsku vojsku nakon što su izbili sukobi etiopske vlade sa Oslobodilačkim frontom Tigraja u novembru 2020.

Zvaničnici Eritreje i Etiopije negiraju prisustvo u regionu Tigraja od marta 2021, uprkos masovnim ubistvima civila.

Sukob je ponovo izbio u regionu Tigraja prošlog meseca nakon što je petomesečni prekid vatre prekinut. Dve strane su optužile jedna drugu za obnavljanje sukoba.

Eritreja i Etiopija su vodile rat zbog granice od 1998. do 2000 u kojem je pobedu izvojevala Etiopija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar