U trendu

Kanadski premijer se izvinio Indijancima

OTAVA – Kanadski premijer Džastin Trudo sastao se sa liderima Indijanaca, i to dve nedelje nakon što je, upravo na dan odavanja počasti preživelima i žrtvama u nekadašnjim školama za indijansku decu, rešio da otputuje na godišnji odmor.

Njegova odluka da preskoči formalne događaje na prvom Nacionalnom danu istine i pomirenja naišla je na velike kritike javnosti, prenosi BBC.

Tim danom se odaje počast indijanskoj deci koja su bila prisiljena da se asimiliraju u rezidencijalnim državnim školama.

Trudo je u ponedeljak posetio pripadnike autohtone zajednice, izrazivši duboko žaljenje zbog svog postupka.

„Danas sam ovde kako bih rekao da bih voleo da sam bio ovde pre nekoliko nedelja, i duboko mi je žao zbog toga“, rekao je Trudo.

Domorodačka zajednica, koja se nalazi u blizini nekadašnje rezidencijalne škole „Kamlups“ u Britanskoj Kolumbiji, gde su u maju otkriveni neoznačeni grobovi 215 dece, dva puta je pozvala Trudoa da prisustvuje obeležavanju 30. septembra.

Pisma su ostala bez odgovora, a premijer Trudo, nakon što je najpre rekao da će imati privatne sastanke u Otavi, snimljen je sa svojom porodicom na plaži u Tofinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.