U trendu

Kanadskom pastoru doživotni zatvor u Severnoj Koreji

Vrhovni sud Severne Koreje osudio je danas kanadskog sveštenika na doživotni zatvor pod optužbom da je počinio zločine protiv države.

Hijeon Su Lim, pastor Korejske prezbiterijanske crkve svetlosti u Torontu, koji je bio u pritvoru od februara, osudjen je posle 90-ominutnog sudjenja. 

Lim je uveden i izveden iz suda sa lisicama na rukama i u pratnji dva čuvara. Lisice su mu skinute za vreme sudjenja. On je držao pognutu glavu većinu vremena i odgovarao skrušenim glasom.

On je izmedju ostalog optužen da je narušio dostojanstvo vrhovnog vodjstva, pokušavao da iskoristi veru da bi uništio severnokorejski sistem, širio negativnu propagandu o Severnoj Koreji, pomagao američkim i južnokorejskim zvaničnicima da privlače i otimaju severnokorejske gradjanen i pomagao njihove programe za pomoć ljudima koji žele da prebegnu iz Severne Koreje. 

Državni tužilac je tražio smrtnu kaznu. Njegov advokat je zatražio od suda da uzme u obzir da je on poreklom Koreanac i da je priznao sve što mu se stavlja na teret. Lim je molio da mu se pruži šansa i rekao da nikad neće učiniti više ništa loše.

Lim se u julu pojavio na konferenciji za štampu koju su organizovale severnokorejske vlasti u Pjongjangu i priznao da je planirao da sruši severnokorejsku državu. Drugi stranci koji su bili pritvoreni u Severnoj Koreji i kasnije su pušteni rekli su da su bili primorani da daju slične izjave i da priznaju svoju krivicu dok su bili u pritvoru.

Limovi rodjaci i kolege rekli su da je on 31. januara otputovao u Severnu Koreju u okviru redovne humanitarne misije gde podržava dom za negu i sirotište. Rekli su da je Lim koji je star oko 60 godina više od 100 puta putovao u Severnu Koreju od 1997. gde se bavi pomaganjem ljudima, ne političkim stvarima.

Lim je uhapšen u januaru posle ulaska u zemlju iz Kine.

Pjongjang sa velikim podozrenjem posmatra strane misionare mada dozvoljava jednom broju njih da obavljaju humanitarne misije. Američka i kanadska vlada obe upozoravaju protiv putovanja u Severnu Koreju.

Prošle godine Severna Koreja je oslobodila Keneta Baea, korojesko-američkog misionara koji je osudjen za zločine protiv države i služio je 15-ogodišnju kaznu.

Australijski misionar koji je priveden za širenje hrišćanstva deportovan je prošle godne kada se izvinio za anti državna verska dela i tražio oproštaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.