U trendu

Kancelarija UN za ljudska prava traži oslobađanje Navaljnog

ŽENEVA – Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas na hitno puštanje na slobodu opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je zadržan u policijskoj stanici dan nakon povratka u Rusiju iz Nemačke, gde je lečen nakon navodnog trovanja prošle godine.

Duboko nas pogađa hapšenje Alekseja Navaljnog i pozivamo na njegovo trenutno puštanje i poštovanje njegovih prava u skladu sa vladavinom zakona, navela je na Tviteru Kancelarija za ljudska prava UN sa sedištem u Ženevi.

Saslušanje Navaljnog počelo je danas u gradu Himkiju, u blizini Moskve, objavila je na Tviteru portparolka suda Kira Jarmuš.

Sud je zatražio od ruske zatvorske službe da Navaljni ostane u pritvoru, preneo je Rojters pozivajući se na izvore Interfaksa.

Navaljni je pre izlaska pred sudiju rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin „bacio krivični zakon kroz prozor“, preneela je agencija.

Navaljni je nazvao saslušanje „najvećim stepenom bezakonja“, u prvim komentarima otkako je zatvoren, a obratio se video snimkom na Tviteru, koji je postavila njegova portparolka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.