U trendu

Kandidat vladajuće partije vodi na predsedničkim izborima u Ekvadoru

Izabrani kandidat socijalističkog presednika Ekvadora Rafaela Koree na putu je da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora mada je prema rezultatima dospelim do jutros, još neizvesno da li će imati dovoljno glasova da izbegne drugi krug sa svojim najbližim rivalom.

S glasovima izbrojanih sa više od 81,4 odsto izbornih mesta posle juče održanih izbora, kandidat vladajuće partije Lenin Moreno imao je gotovo 39 odsto, u odnosu na 29 odsto glasova za najbližeg rivala medju sedam opozicionih kandidata, bivšeg bankara Gijerma Lasa.

Da bi pobedio u prvom Krugu Moreno treba da osvoji većinu ukupnih glasova, ili da ima najmanje 40 odsto osvojenih glasova uz prednost od 10 procentnih poena u odnosu na najbližeg rivala.

I pre nego što su stigli prvi rezultati Moreno se proglasio pobednikom na osnovu izlaznih anketa i pozvao Lasa da prizna poraz. Kasnije je ublažio stav u obraćanju svojim pristalicama kasno sinoć po lokalnom vremenu.

On je rekao i da je uveren da će preći potrebni prag kako budu stizali rezultati iz konzulata u inostranstvu i iz zapadne provincije Mana gde je vlada uložila znatna sredstva za obnovu posle prošlogodišnjeg snažnog zemljotresa (magnitude 7,8).

„Verujem da ćemo dostići 40 odsto“, rekao je Moreno.

S obzirom na tesnu trku izborni zvaničnici odlučili su da ne objavljuju delimične rezultate i apelovali na strpljenje dok se ne objave zvanični rezultati.

Na osnovu statistički reprezentativnog uzorka na nivou zemlje ugledna privatna grupa prognozirala je da će Moreno biti prvi sa 38,8 procenata u odnosu na 29 procenata za Lasa, sa mogućnošću greške od jednog procentnog poena.

Opozicioni kandidat Laso nije davao znake da će priznati poraz a stotine njegovih pristalica okupilo se isred Nacionalnog izbornog saveta da osiguraju da nema prevara.

Rezultat izbora pažljivo se prati u Latinskoj Americi gde su konzervativne vodje u Argentini, Brazilu i Peruu, preuzele vlast u poslednjih 18 meseci posle perioda koji podstakao levičare kao što je Korea.

Izvan regiona najveće interesovanja za ove izbore usmereno je na to šta bi rezultat mogao da znaši za osnivača Vikiliksa Džulijana Asandža, koji živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine.

Moreno je nagovestio da bi dozvolio Asandžu da ostane dok je Laso obećao da će ga izbaciti iz ambasade u roku od 30 dana od preuzimanja dužnosti.

Izbori takodje dovode u pitanje nasledje predsednika Koree. Samoproklamovani socijalista 21. veka koji je došao na vlast 2007. godine uveo je period stabilnosti posle teške ekonomske krize u kojoj su tri predsednika svrgnuta u protestima i usvojen je američki dolar da bi se obuzdala  visoka inflacija.

Dok je Korea hvaljen za smanjenje nejednakosti i poboljšanje infrastrukture Ekvadora, ankete pokazuju da je većina gradjana za promene.

Moreno, 64, bio je Korein potpredsednik od 2007. do 2013. godine, i adut je vladajuće Alijanse zemlje (AP).

Moreno koji važi za smirenog i pomirljivog čoveka je paraplegičar, posle ranjavanja u napadu 1988. godine, i mogao bi da postane prvi ekvadorski predsednik koji se kreće u kolicima.

Gijermo Laso, 61, predstavlja konzervativnu desnicu u vodjstvu pokreta Stvaranja šansi (Creo). Ovaj bivši bankar bio je ministar ekonomije (1998-2000) i guverner provincije Guajas. Drugi put je predsednički kandidat pošto je izgubio 2013. u prvom krugu od Koree.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.