U trendu

Kaplan: Mirna korekcija granice ili migracije manjina

PRAG – Ričard Kaplan, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Oksford, kaže da bi mirna korekcija granica između Srbije i Kosova u skladu sa međunarodnim pravom normalizovala odnose Beograda i Prištine, ali i da osim toga postoji mogućnost migracija manjina.

Uz podsećanje da su promene u razgraničenju učinjene i u drugim regionima, Kaplan za Radio Slobodna Evropa kaže da se o promenama granica na ovom prostoru razgovaralo još na Konferenciji o Jugoslaviji 1991. godine, ali bez uspeha.

„Iako promene granica mogu rešiti problem nezadovoljstva kosovskih Srba severno od reke Ibar i Albanaca u Preševskoj dolini, postoji mogućnost i migracija manjina sa ovih delova Kosova i Srbije, jer oni ne žele da žive pod nadležnošću stranih vlada. Oni koji bi se odlučili da ipak ostanu njihova bezbednost bi bila upitna“, naveo je Kaplan.

Kaplan smatra da bi potencijal za dalje sukobe mogao biti smanjen ako bi se vlasti Beograda i Prištine angažovale na preduzimanju mera za zaštitu prava i promovisanje interesa tih manjina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.