U trendu

Karakačanov: Bugarska je prijatelj i partner S. Makedonije

OHRID – Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao je da su vlade bugarskog i makedonskog premijera Bojka Borisova i Zorana Zaeva za dve godine učinili više nego sve vlade u Sofiji i Skoplju u prethodnih dvadeset godina.

Kako piše MIA, Karakačanov je poručio da Severna Makedonija u Bugarskoj ima prijatelja, partnera i faktora koji će podržati njene aspiracije za integraciju u EU.

Kada je reč o mešovitoj bugarskoj-makedonskoj ekspertskoj komisiji o istorijskim i obrazovnim pitanjima, Karakačanov je rekao da ona radi svoj posao, te da se stvari odvijaju u pravom smeru.

„To je tema koja, kao što je već poznato, ima svoj uticaj i u bugarskom i u makedonskom društvu. Mi se razumemo bez prevodioca, ali to pitanje ipak zahteva rešenje zato što kreira tenzije među građanima. Smatam da se proces odvija u pravom smeru i da treba da ostavimo istoričarima da rade na usaglašavanju stavova“, napomenuo je on.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja Protokola o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliverom Spasovskim, Karakačanov je naglasio potrebu da naučnici i profesori pronađu rešenje u smeru unapređenja dobrosusedskih odnosa i saradnje u budućnosti.

(Tanjug)

Napišite komentar