U trendu

Karakačanov: MKD da ispune obaveze iz Sporazuma sa Bugarskom

SOFIJA – Bugarski zamenik premijera i ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao je da ukoliko Severna Makedonija želi da postane punopravna članica NATO i Evropske unije mora da ispune obaveze koje je preuzela u sporazumima sa Bugarskom i Grčkom, prenose bugarske medije.

Govoreći na bugarskom radiju „Fokus“, Karakačanov je istakao da Sporazum o prijateljstvu koji je Makedonija potpisala sa Bugarskom, kao i Sporazum o imenu koji je postignut sa Grčkom, predviđaju otklanjanje svih iredentističkih pitanja, uključujući i „lažne informacije sadržane u školskim udzbenicima u poslednjih sedam decenija“.

„Makedonija žuri ka NATO zato što, kao i mnogi bugarski političari od pre 20 godina, naivno veruje da će pristupanje u NATO automatski razrešiti sve njihove probleme“, rekao je Karakačanov.

Makedonija i Bugarska su potpsale Sporazum o dobrosusedskim odnosima 1. avgusta 2017. godine, koji bi trebalo da razreši istorijske sporove koje se uglavnom odnose na jezik, makedonsku kulturu i istoriju.

Sporazum je potpisan i na makedonskom jeziku, koji bugarski zvaničnici sada negiraju.
Prethodno je i bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva istakla da Bugarska neće dozvoliti prijem Makedonije u NATO i EU, bez ispunjenja uslova koji proizlaze iz Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, a uglavnom se odnose na revidiranje sadržaja udzbenika istorije u ovoj državi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.