U trendu

Karavan migranata ide ka SAD, uprkos Trampovim pretnjama

VAŠINGTON – Hiljade migranata iz Hondurasa prešle su granicu sa Meksikom i krenule ka američkoj granici uprkos upozorenju meksičkih vlasti da će deportovati one bez odgovarajućih dokumenata i pretnjama predsednika SAD Donalda Trampa da će poslati vojsku da zatvori granicu sa Meksikom i obustaviti pomoć pojedinim centralnoameričkim državama.

„Glas Amerike“ navodi da su u dugom karavanu migranata iz Centralne Amerike, koji se kreće kroz Meksiko ka SAD, na hiljade muškaraca, žena i dece koji beže od siromaštva i nasilja u Hondurasu.

Jedan od njih je i Enrike.

„Meksičke vlasti bi trebalo da nam dozvole da prođemo i da nas podrže. Ne dolazimo u Meksiko, već idemo u SAD. Treba nam prevoz. Možemo bez hrane tri dana, to nije problem. SAD bi trebalo da nas puste da radimo, samo šest godina. I to je to“, kazao je Enrike.

Navodi se da su migranti granicu Gvatemale i Meksika tokom vikenda prešli ilegalno, a sačekale su ih stotine pripadnika meksičke federalne policije. Da bi izbegli blokadu, pojedini su odlučili da plivaju do meksičke teritorije.

„Rizikovali smo živote da bismo prešli reku, jer u Hondurasu nema dobrog života. Nema budućnosti“, rekao je Majkol iz Hondurasa.

Meksičke i američke vlasti zatražile su od migranata da prvo podnesu zahtev za azil u Meksiku.

Međutim, većina je, u strahu od deportacije, odlučila da nastavi put ka Americi, uprkos pretnjama predsednika Trampa da će ih na granici sačekati vojska.

„U karavanu ima opasnih kriminalaca, ali ću zatvoriti granicu pre nego što uđu u zemlju i angažovati vojsku“, naveo je Tramp.

On je tvitovao i da će Vašington početi da ukida ili značajno smanjuje pomoć Gvatemali, Hondurasu i El Salvadoru, jer nisu sprečili migrante da napuste te zemlje i ilegalnu dođu u SAD.

„Glas Amerike“ navodi da je Tramp za karavan, bez dokaza, optužio opozicione demokrate, dve nedelje uoči ključnih kongresnih izbora.

„Otvoreno pozivaju milione ilegalnih migranata da krše naše zakone, narušavaju granice i preplavljuju našu zemlju“, naveo je Tramp.

Navodi se da demokrate, pak, kritikuju Trampovu administraciju zbog lošeg tretmana migranata.

„Šta se zaboga događa u Americi? Otimaju bebe iz majčinih ruku na granici. Šta radimo? U šta smo se pretvorili?“, upitao je bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden.

Pojedini migranti već su odustali. Prema procenama, oko 2.500 vratilo se kući.

Međutim, hiljade su i dalje odlučne da nađu put do SAD, uprkos teškim uslovima koji prete da prerastu u humanitarnu krizu, zakljujuje „Glas Amerike“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar