U trendu

Kardinal Puljić o društvu BiH: Zavladao kuknjavitis

SARAJEVO – Bosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, ocenio je da se društvo u BiH ozbiljno razbolelo od takozvanog kuknjavitisa i da čeka da mu drugi rešavaju probleme.

Puljić je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz rekao da se urušila kultura rada i da se društvo razbolelo od javnog mnjenja da treba što manje raditi, a što više imati i trošiti.

„Moramo s tugom reći da je skoro 60 odsto naše zemlje neobrađeno. Ima hleba, samo treba organizovati život, ukloniti kriminal i stvoriti vladavinu pravednih zakona. U ovoj zemlji ima ‘dovoljno hleba’, samo da je više pravednosti i jednakopravnosti, ne bi trebalo iz nje ići. Toliko se kunu da vole ovu zemlju, a gde god mogu, potkradaju je“, rekao je Puljić.

Upitan koji je ključ za bolju, stabilniju, napredniju BiH, zemlju Bošnjaka, Srba i Hrvata, Puljić je rekao da, ako „želimo da ona opstane u svojim dimenzijama i identitetu, onda se mora tako organizovati da se svako može u njoj ostvariti kao kod kuće“.

Govoreći o situaciji na Balkanu, on je istakao da mediji, u želji da budu što više zanimljivi, prenose zaoštrene situacije koje umaraju javnost.

„Takođe, u javnosti međunarodnih političkih odnosa zavladala je vrednota interesa, a ne ljudskih prava i čovekovog dostojanstva“, zaključio je Puljić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.