Kardiolozi promenili stav: Hipertenzija već od 130/80

Američki kardiolozi su objavili izmenu definicije hipertenzije te smatraju da ona počinje kada krvni pritisak dostigne 130/80, dok je ranije to bilo 140/90.

„Previsok krvni pritisak je definisan kao sistolni pritisak od 130 milimetara živinog stuba (mm Hg) i dijastolnog pritiska od 80 mm Hg“, piše u novim smernicama u časopisu „Nipertenzija“ Američkog koledža za kardiologiju.

To uputstvo je ove nedelje predstavljeno na godišnjoj konferenciji Američkog karidološkog udruženja u Anahajmu, u Kaliforniji.

To je prva revizija uputstva o hipertenziji još od 2003. godine.

Ta nova definicija znači da 46% odraslih Amerike ima previsok krvni pritisak, dok ih je po prehodnoj bilo 32%.

Hipertenzija je, nakon pušenja, drugi vodeći uzrok bolesti srca i moždanog udara.

Ali pritisak 13o/80 ne mora da znači da ti ljudi treba da uzimaju lekove, rekao je dr Pol Velton, profesor epidemiologije na Fakultetu za higijenu i zaštitu zdravlja „Džons Hopkins“ u Baltimoru.

„To je kao žuto svetlo na semaforu koja kaže da svoj krvni pritisak morate da smanjite uz promene načina života, pre svega bez lekova“, rekao je on.

To su smanjenje težine, više fizičke aktivnosti, zdravija ishrana i izbegavanje soli, alkohola i stresa.

Nove smernice su eliminisače kategoriju „pred-hipertenzija“, koja se odnosila na sistolni pritisak od 120 do 139 i dijastolni izmedju 80 i 89.

(Beta)

2 komentara
  1. Anonimni

    Moja jedna baba je imala pritisak oko 200/120. Umrla u 95. Druga je imala 90/60. Umrla u 94. Tako da te vase definicije hipertenzije mozete macku o rep …….

  2. Maki

    Jos jedan nacin kako da nas sto pre proglase bolesnima i dozivotno nam prodaju lekove za visok pritisak. Ja jos nisam cula da se neko izlecio od visokog pritiska pijuci lekove.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike