U trendu

Karter optužio Rusiju da ugrožava svetski poredak

Američki ministar odbrane Eš Karter optužio je Rusiju da ugrožava svetski poredak, navodeći njenu ulogu u ukrajinskoj krizi i slab napredak u pregovorima s njom o nuklearom oružju.

Na otvaranju Predsedničke biblioteke Ronalda Regana u Simi Veliju, u Kaliforniji, Karter je ocenio da Rusija „izazovno“ deluje na moru, u vazduhu, svemiru i na globalnoj mreži i istakao da njegovo ministarstvo traži načine da spreči rusku agresiju i zaštiti američke saveznike.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u svetu i jačanja njene vojne snage, dodajući da ta zemlja ima najuticajniju ulogu u budućnosti Azije.

Prema njegovim rečima, SAD ne žele da od Rusije naprave neprijatelja, ali će braniti svoje interese, svoje saveznike i međunarodni poredak.

„Mi ne tražimo hladni, a kamoli vrući rat sa Rusijom“, rekao je Karter.

On je kao osnove svetskog poretka istakao mirno rešavanje sporova, odsustvo prinude, slobodu navigacije i poštovanje suvereniteta država, koje treba, kako je naveo, braniti i ojačati. „Naravno, ni Rusija, ni Kina ne mogu da naruše taj poredak“, ocenio je američki ministar.

Komentarišući mogućnost da SAD prihvate ulogu Rusije u Siriji, Karter je kazao da će „videti“, dodajući da ona „može da igra konstuktivnu ulogu u rešavanju građanskog rata“.

On je dodao da veruje da predsednik Rusije Vladimir Putin „nije pažljivo razmislio“ o svojim ciljevima u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)