najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Karter optužio Rusiju da ugrožava svetski poredak

Američki ministar odbrane Eš Karter optužio je Rusiju da ugrožava svetski poredak, navodeći njenu ulogu u ukrajinskoj krizi i slab napredak u pregovorima s njom o nuklearom oružju.

Na otvaranju Predsedničke biblioteke Ronalda Regana u Simi Veliju, u Kaliforniji, Karter je ocenio da Rusija “izazovno” deluje na moru, u vazduhu, svemiru i na globalnoj mreži i istakao da njegovo ministarstvo traži načine da spreči rusku agresiju i zaštiti američke saveznike.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u svetu i jačanja njene vojne snage, dodajući da ta zemlja ima najuticajniju ulogu u budućnosti Azije.

Prema njegovim rečima, SAD ne žele da od Rusije naprave neprijatelja, ali će braniti svoje interese, svoje saveznike i međunarodni poredak.

“Mi ne tražimo hladni, a kamoli vrući rat sa Rusijom”, rekao je Karter.

On je kao osnove svetskog poretka istakao mirno rešavanje sporova, odsustvo prinude, slobodu navigacije i poštovanje suvereniteta država, koje treba, kako je naveo, braniti i ojačati. “Naravno, ni Rusija, ni Kina ne mogu da naruše taj poredak”, ocenio je američki ministar.

Komentarišući mogućnost da SAD prihvate ulogu Rusije u Siriji, Karter je kazao da će “videti”, dodajući da ona “može da igra konstuktivnu ulogu u rešavanju građanskog rata”.

On je dodao da veruje da predsednik Rusije Vladimir Putin “nije pažljivo razmislio” o svojim ciljevima u Siriji.

(Beta)

1 komentar
  1. batamrca

    Vi ste prvi po rušenju svetskog poretka dok vam se neko ne usprotivi i lupi vam packu, a onda vam krivo. Pa, gospodo, od sad pa nadalje više se ne pitete mnogo, ima i jačih od vas.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike