U trendu

Kašogi bačen u Beogradsku šumu? Tramp: Čini se da je zaista mrtav

Predsednik SAD-a Donald Tramp u četvrtak je izjavio da „zaista izgleda“ da je saudijski novinar Džamal Kašogi  mrtav.

Džamal Kašogi nestao je nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi uzeo dokumente za planirano venčanje. Turski zvaničnici rekli su da veruju da je novinar, kritičar saudijskih vladara, ubijen u zgradi konzulata, a njegovo telo raskomadano i uklonjeno.

– Zaista mi tako izgleda – odgovorio je Tramp novinarima u bazi Andrews na pitanje je li Kašogi mrtav i dodao: -To je jako tužno.

Tramp je rekao da čeka pojedinosti „iz oko tri različite istrage kako bi mogli razjasniti“ Kašogijev nestanak. Na pitanje kakve će biti posledice ako se saudijski čelnici povežu s njegovim nestankom, Tramp je rekao: – Moraće biti vrlo ozbiljne. To je vrlo, vrlo loša stvar ali ćemo videti šta će biti“.

Turske vlasti su rekle da imaju audio zapis koji ukazuje da je Kašogi, koji je živeo u SAD-u i pisao kolumne za Vašington Post, ubijen. Saudijci snažno odbacuju navode o Kašogijevom ubistvu, ali su američki mediji preneli da će ipak priznati da je ubijen tokom neuspelog ispitivanja.

Tramp je ranije rekao kako bi za ubistvo mogli biti krivi „odmetnuti ubojice“ ali je juče izjavio da veruje izveštajima obaveštajnih agencija koja sugerišu upletenost saudijskih zvaničnika na visokim položajima. U razgovoru za Njujork Tajms, Tramp je, međutim, rekao i da je „još malo rano“ donositi konačne zaključke ko stoji iza ubistva, prenela je agencija Rojters

Grupa međunarodnih nevladinih organizacija u četvrtak je pozvala Tursku da zatraži UN-ovu istragu ubistva, navodi je agencija Dpa. Nezavisna istraga koju bi vodio UN „najbolja je garancija protiv saudijskog zataškavanja“ slučaja, rekao je Robert Mahoni, zamenik direktora Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

CPJ, Human Rights Watch (HRW), Amnesty International i Reporteri bez granica zatražili su nezavisnu UN-ovu istragu na konferenciji za medije u Njujorku. „Ako je zaista tačno da su iza pogubljenja i komadanja Kašogija stajali najviši zvaničnici saudijske vlade, onda ne želimo da počinitelji sami sebe istražuju“, rekao je Luis Šarbone iz HRW-a. „Tako se ne vodi kriminalistička istraga, prepuštanje istrage njima otvara vrata zataškavanju, zato kažemo da je treba predati UN-u“, rekao je.

Sjedinjene Države dale su u četvrtak Saudijskoj Arabiji još vremena za istragu nestanka novinara Džamala Kašogija, a turski istražitelji pretresli su konzulat po drugi puta u potrazi za tragovima.  Tramp se sastao se s državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji je predsednika upoznao s detaljima razgovora sa saudijskim i turskim zvaničnicima o slučaju Kašogi, a nakon razgovora Pompeo je novinarima preneo da je Saudijcima jasno dao do znanja da Sjedinjene Države uzimaju taj slučaj „vrlo ozbiljno i s poštovanjem prema gospodinu Kašogi“.

„Meni su rekli da i oni razemiju ozbiljnost nestanka gospodina Kašogija. Uverili su me da sprovode kompletnu i temeljnu istragu svih činjenica vezanih za Kašogija, i da će do odgovora doći vrlo brzo“, objasnio je Pompeo.

Pompeo je sugerisao Trampu da Sjedinjene Države daju Saudijcima nekoliko dana da završe istragu kako bi se dobilo puno razumevanje onoga što se dogodilo i nakon čega bi se moglo donositi odluke o tome kako će SAD reagovati vezano za slučaj Kašogi.

Turski zvaničnici smatraju da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu i da je njegovo telo isečeno i uklonjeno. Turski istražitelji napustili su konzulat rano u četvrtak nakon što su ponovo pretražili zgradu i konzularna vozila, rekao je Reutersov očevidac.

Turska policija pretražuje šumu i grad Jalovu u potrazi za Kašogijevim telom Turska policija pretražuje šumu na periferiji Istanbula i grad Yalovu na Mramornom moru u potrazi za posmrtnim ostacima saudijskog novinara koji je nestao pre dve nedelje.

Istražitelji su u pretrazi konzulata i rezidencije konzula našli „mnoge uzorke“, rekla su dvojica viših zvaničnika agenciji ojters i dodala da će na njima probati da pronađu tragove DNK novinara. Saudijska Arabija odbacuje navode turskih zvaničnika da je Kašogi ubijen i raskomadan u zgradi konzulata a njegovo telo uklonjeno. Turske vlasti su proširile područje pretrage nakon što su utvrdile pravce kretanja i mesta zaustavljanja vozila koja su napustila saudijski konzulat i konzulovu rezidenciju 2. oktobra, na dan kada je Kašogi poslednji put viđen.

Kašogijeve ubice su možda njegove posmrtne ostatke bacile u  Beogradsku šumu na rubu Istanbula i na ruralnoj lokaciji blizu grada Jalove, 90 kilometara južno od Istanbula, rekli su zvaničnici. „Istrage su dovele do određenih sumnji da bi njegovi ostaci mogli biti u gradu Yalovi i Beogradskoj šumi, pa policija pretražuje ta područja“, rekao je jedan od zvaničnika. „Moguće je da su ostaci bačeni „na seoskom gazdinstvu ili villi“, dodao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar