U trendu

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima na kojima se nacionalističke partije nadaju da će dobiti mandat da krenu na put nezavisnosti te bogate oblasti od Španije.

Dve separatističke stranke ujedinile su snage i u želji da obezbede većinu u parlamentu, odnosno 68 od 135 metsa. One navode da bi im to dalo pravo da jednostrano proglase nezavisnost u roku od 18 meseci.

Centralna vlada u Madridu najavila je da će sudski blokirati takve poteze.

Istraživanja uglavnom pokazuju da je većina Katalonaca za održavanje referenduma o nezavisnosti za njihov region, ali su podeljeni oko toga da li žele da se Katalonija odvoji od ostatka Španije i postane nezavisna država.Biralšta su otvorena u 9.00 časova i zatvaraju se u 20. časova. Više od pet miliona ljudi ima pravo glasa.

Vladajuća partija Konvergensija, katalonskog vođe Artura Masa i Eskera Republikana formirali su zajedničku listu pod nazivom „Zajedno za Da“. Oni navode da su današnji izbori de fakto referendum o nezavisnosti od Španije.

Njihov argument je da je španska vlada stalno odbijala održavanje referenduma koji bi bio legalno priznat, i ignorisala nezvaničn glasanje u novembru 2014. kada je podržana nezavisnost.

Glasači koji su protiv nezavisnosti u Kataloniji podeljeni su na više grupa, među kojima je i Narodna partija španskog premijera Marijana Rahoja.

Vlada desnog centra u Madridu je nazvala planove o otcepljenju „glupostima“.

Premijer Rahoj smatra da obzirom da bi gubitak Katalonije pogodio celu Španiju demokratski pristup bio bi da cela zemlja glasa na referendumu o budućnosti Katalonije.

Istovremeno ako koalicija „Zajedno za Da“ ne uspe da dobije većinu to bi značio veliki poraz za pokret za nezavisnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar