U trendu

Katalonija: Promenila se pravila igre

Katalonska vlada priznala je danas da potezi španskih vlasti nanose udarac planovima Barselone za održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra.

„Očigledno je da su pravila igre promenjena“, rekao je katalonski potpredsednik Uriol Žunkeras katalonskoj mreži TV3, dan nakon što je policija privela 14 katalonskih zvaničnika osumnjičenih za pripremu referenduma.

Španska policija takođe je juče zaplenila skoro 10 miliona glasačkih listića za referendum koji je Ustavni sud Španije smatra nezakonitim, prenosi AFP.

Posle celodnevnog protesta koji je trajao do kasno u noć, nekoliko hiljada pristalica nezavisnosti okupilo se danas ponovo na ulicama Barselone pozivajući na „stalnu mobilizaciju“ dok zvaničnici ne budu pušteni iz zatvora.

„Okolnosti danas su drugačije zato što je značajan deo našeg tima, pola ekonomskog tima, uhapšen“, rekao je Žunkeras iz krajnje levičarskoj independističkoj stranci ERC.

„Očigledno je da referendum ne može da se održi u željenim okolnostima“, rekao je on dodavši da je ubeđen da većina Katalonaca želi da glasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar