U trendu

Katalonska pobednica: Čim izađe na govornicu, postaje „zver“

Sledbenici su joj klicali “presidenta, presidenta” (predsednica), ali Ines Arimadas (36), kandidatkinja Građanske stranke (Ciudadanos) koja je sa 37 od 135 parlamentarnih mesta postala najjača stranka u Kataloniji, verovatno neće biti nova predsednica katalonske vlasti iako je španski premijer Marijano Rahoj, pravi gubitnik izbora, najavio da će prvo razgovarati upravo s njom.

Ines Arimadas rođena je 1981. u Herez de la Fronteri, mestu u Andaluziji, prava je Katalonka, ali nije za odcepljenje, nego za veću autonomiju. Diplomirala je pravo i menadžment, govori i piše katalonski, engleski, španski, francuski i nemački. Bila je odgovorna za kvalitet uprave u naftno-hemijskoj kompaniji, a zatim je prešla u kompaniju koja savetuje javnu upravu. Ušla je u politiku 2011. nakon što je učestvovala na mitingu stranke Ciudadanos, a 2012. ušla je u katalonski parlament. Prozvali su je “zver”, u pozitivnom smislu. I tokom TV rasprava i u parlamentu njene su rasprave ocenjene najvišim ocenama, a posebno je spretna u snalaženju između desnice i levice. Stroga je i rigidna, možda zbog kratkog političkog iskustva ili zbog advokatskog obrazovanja, pa ne izaziva simpatiju.

Kada govori, želi da bude ozbiljna, ne ubacuje uzrečice i ne želi humorom da privčue simpatiju, već ozbiljnošću pokazuje sposobnost. Suparnici kažu da je ona “marioneta koja je naučila četiri slogana”, na šta ona odgovara: “Ako se spuštate na nivo ličnog vređanja, to znači da nemate drugih argumenata”.

Arimadas kaže da ne želi zauvek da bude parlamentarka, nego da će se vratiti u privatni sektor. Nudi politiku nove desnice, ali ne odbacuje ni socijalnu državu i ostalo s levice. Kaže da će, ako bude predsednica, novac koji su separatisti uložili u propagandu uložiti u dečje vrtiće i da je posao glavni problem Katalonije.

Ines Arimadas verovatno neće biti predsednica Katalonije, ali značiće mnogo u španskoj politici, prenosi Večernji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.