U trendu

Katalonski demonstranti blokirali puteve, železnicu

Putevi širom Katalonije blokirani su od jutros na više od 60 mesta, kao i neke železničke linije pred današnji najavljeni štrajk u toj španskoj oblasti, saopštila je Katalonska saobraćajna služba.

Mnoge blokade nalaze se na pristupnim putevima velikim katalonskim gradovima uključujući i regionalni glavni grad Barselonu, i na nekim od glavnih arterija, navodi se na Tviter nalogu te službe.

Nacionalna železnica Renfe saopštila je da su vozovi zaustavljeni na desetinama linija zato što demonstranti blokiraju pruge. Nekoliko nacionalnih brzih pruga takodje je pogodjeno, navela je železnička kompanija, dodajući da vozovi ili kasne ili su preusmereni.

U severnom katalonskom gradu Djironi demonstranti su zaobišli policijske kontrole i ušli u glavnu železničku stanicu.

Separastistički sindikati sazvali su štrajk zalažući se za prava radnika. Medjutim, štrajk dobija i političku dimenziju pošto su stranke i grupe civilnog društva pozvale radnike da se okupe u podne u glavnim katalonskim gradovima i ponovo uveče ispred gradskih skupština širom tog španskog regiona da protestuju zbog hapšenja aktivista i smenjenih zvaničnika katalonske vlade.

Medju desetinama blokiranih puteva demonstranti su prekinuli saobraćaj na autoputu AP7 severno od Djirone, jednoj od glavnih arterija koje povezuju Francusku i Španiju. Prekinut je i glavni put koji povezuje Barselonu i Madrid.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je danas da izbori u Kataloniji idućeg meseca treba da otvore novu političku eru u tom severoistočnom regionu i da ga vrate u normalu uz poštovanje zakona zemlje.

Španska vlada raspisala je izbore za katalonski parlament za 21. decembar, pošto je 28. oktobra smenila katalonske separatističke lidere i preuzela direktnu upravu nad Katalonijom, primenjujući specijalna ovlašćenja u cilju sprečavanja neustavne secesije tog španskog regiona.

„Nadam se da će izbori otvoriti novu političku eru suživota, u kojoj se poštuju pravila i oporavlja španska privreda“, rekao je Rahoj danas u parlamentu. On je odgovarao na pitanje poslanika o vanrednim merama koje su dovele do toga da centralne vlasti direktno upravljaju Katalonijom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike