U trendu

Katalonski šef diplomatije: Kazne samo pogoršavaju problem

BEOGRAD – Zatvorske kazne izrečene danas katalonskim čelnicima ne rešavaju problem nego ga samo pogoršavaju, ocenio je katalonski ministar spoljnih poslova Alfred Boš, koji je pozvao na međunarodni dijalog i demokratsko rešenje problema između te pokrajine i Španije.

„Zatvorske kazne nametnute katalonskim vođama predstavljaju istorijsku grešku koja, umesto da rešava problem, samo ga pogoršava“, rekao je ministar spoljnih poslova, odnosa sa institucijama i transparentnosti, prenela je Vlada Katalonije – Delegacija za Balkan u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Boš smatra da međunarodna zajednica mora da zauzme aktivnu ulogu u rešenju problema između Katalonije i Španije i da „niko ne sme da ćuti pred ovim kršenjem temeljnih ljudskih prava“.

„Vlada Katalonije oduvek zauzima stav da se ovaj sukob ne može rešiti daljnjim sukobom i poziva na međunarodni dijalog i demokratsko rešenje“, kaže se u saopštenju.

Katalonski ministar smatra da je kod zatvorskih kazni reč o političkim merama, o suđenju pojedincima isključivo i samo radi njihovih političkih ideja.

Španski premijer Pedro Sančes nije ni na koji način pokušao da reši situaciju putem dijaloga, navodi se u saopštenju i dodaje kako to pokazuju izrečene kazne.

„Umesto predloga rešenja, presuda protiv ovih političkih zatvorenika izmešta sukob na evropski nivo i na područje delovanja međunarodnih sudova“, zaključuje se u saopštenju.

Španski Vrhovni sud danas je objavio zatvorske presude u trajanju od 9 do 13 godina za devetoro katalonskih političkih zvaničnika i građanskih aktivista zbog uloge u neuspešnom pokušaju uspostavljanja nezavisnosti Katalonije 2017.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.