U trendu

Katalonski separatisti poslali pisma evropskim liderima

BARSELONA – Četvorica lidera katalonskih separatista, koji se nalaze u zatvoru gde su otpočeli štrajk glađu, poslali su danas pisma na adrese više od 40 evropskih lidera, protestujući zbog onoga što opisuju kao maltretiranje od strane španskih sudova.

„Ispaštamo zbog sudskog procesa kojim se grubo krše naša osnovna prava, uključujući pravo na pretpostavku nevinosti“, napisali su katalonski lideri u pismu, čiji su primerci poslati na adrese više od 40 evropskih šefova država i vlada, prenosi Rojters.

Četvorica potpisnika su stupila u štrajk glađu ranije ovog meseca u znak protesta zbog tretmana španskog sudstva prema njima, mada nemaju nameru da sebe izgladnjuju do smrti, kako je jedan od njih rekao britanskoj agenciji prošle nedelje.

Ukupno devet katalonskih lidera nalaze se u zatvoru čekajući početak suđenja zbog uloge u neuspelom prošlogodišnjem pokušaju tog regiona da se otcepi od Španije.

Inače, spor između katalonske regionalne vlade, koja teži ka nezavisnosti, i Madrida pogoršao se proteklih nedelja jer su pregovori zapali u ćorsokak, dok su protesti zagovornika nezavisnosti planirani za petak širom Katalonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.