U trendu

Katalonski separatisti u štrajku gladju ne odustaju od zalaganja za nezavisnost

Katalonski separatistički političari čiji štrajk gladju u zatvoru ulazi u treću nedelju kažu da će njihovo predstojeće sudjenje za izdaju biti prilika da mirno promovišu svoje zalaganje za nezavisnost od Španije.

U retkim intervjuima iz zatvora severno od Barselone, Žordi Sančes i Žordi Turul koji se nalazi od petka u zatvorskoj bolnici, ponovili su za AP pozive za dijalog katalonskih zvaničnika i španskih centralnih vlasti u Madridu.

Oni su takodje odbacili svaki opis pokreta za odvajanje severnoistočne oblasti Katalonije od Španije kao nasilnog.

Sančes je rekao za AP da će sudjenje koje treba da počne početkom iduće godine biti „jedinstvena prilika da se osudi stav Kraljevine Španije koji je suprotan političkim i demokratskim pravima u Kataloniji“.

„Nećemo dozvoliti da proćerdamo tu priliku“, rekao je on.

Španske vlasti navode da je 22 optuženih u tom slučaju na sudu ne zbog njihovih ideja nego zbog kršenja naloga suda održavanjem zabranjenog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji prošle godine i zbog ilegalnog pokušaja secesije.

Neki od njih optuženi su za pobunu ili nasilno otcepljenje i mogu dobiti kazne zatvora od više decenija.

Preliminarno ročište biće u utorak a sudjenje se očekuje tek više nedelja kasnije.

Zabranjeni referendum o nezavisnosti u Kataloniji u oktobru 2017, nasilni napori španskih vlasti da ga zaustave i proglašenje nezavisnosti katalonskih vlasti koje je usledilo doveli su do sedmomesečnog uprave nad tom oblašću koju je preuzela centralna španska vlast.

Više od godinu dana kasnije posledice katalonskog pokreta za nezavisnost i dalje se osećaju širom Španije. Politička podela raste izmedju katalonskog i španskog nacionalizma, što je podstaklo rast ekstremnodesničarske populističke partije koja je nedavno osvojila 12 mesta u regionalnom parlamentu Andaluzije.

Još dva bivša člana katlonske regionalne vlade pridružila su se štrajku gladi 3. decembra ali drugi zatvorenici iz suparničke separatističke političke grupe, uključujući bivšeg katalonskog potpredsednika Oriola Žunkerasa, se nisu pridružili.

Turul koji je prebačen u zatvorsku bolnicu zbog gubitka težine rekao je da je njegov protest s osećanjem odgovornosti i da mu nije cilj da umre od gladi.

„Završetak štrajka gladju zavisi od toga koliko ćemo izdržati i od postizanja našeg cilja skretanja pažnje na španski pravni problem“, rekao je Turul, 52-ogodišnji advokat.

Njihov cilj je da izvrše pritisak na španski Ustvni sud da donese odluke o žalbama oko njihovih političkih prava i produženom pritvoru pre sudjenja. Štrajkači veruju da sud namerno pokušava da ih spreči da stignu do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, gde se nadaju da će razotkriti pravne nedostatke koje vide u zemlji.

Najviši španski sud nedavno je počeo da donosi neke odluke u nizu žalbi i navodi da radi koliko god brzo može s obzirom na kompleksnost slučaja koji se odnosi na osnovna prava i pažljivu analizu krivičnog zakona.

Centralne španske vlasti ne vide razlog za štrajk gladju.

„Njihovi argumenti su lažni. Oni će imati fer sudjenje jer je špansko pravosudje nezavisno“, rekao je premijer Pedro Sančes nedavno i dodao da njegova vlada odbija da politiku uvodi u sud ili da politizira pravdu.

Sančes, socijalista, pokušao je pomirljiv ton ali njegov pristup nije smanjio tenzje s katalonskim separatistima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.