U trendu

Katar ukinuo vize za gradjane 80 zemalja

Katar je danas objavio da je ukinuo vize za državljane 80 zemalja u cilju stimulisanja turizma i aviosaobraćaja, a odluka stupa na snagu odmah.

Od danas će gradjani država kojima je Katar odobrio bezvizni režim biti potreban samo pasoš da bi ušli u taj emirat. Gradjani 33 zemlje će moći da ostanu u Kataru 180 dana bez vize, dok će ljudi iz ostalih 47 moći da ostanu 30 dana, a pravom jednog produžavanja boravka.

Na spisku su zemlje članice šengenskog prostora, kao i druge zapadne, latinoameričke i azijske zemlje. Liban je jedina arapska država koja se ne nalazi u Zalivu, a da je na spisku.

To je saopšteno na konferenciji zvaničnika ministarstava unutrašnjih poslova i turizma, kojoj je prisustvovao i šef Katar ervejsa (Qatar Airways) Akbar al-Baker.

„Ukidanje viza (za gradjane 80 zemalja) će učiniti Katar otvorenijim za strane posetioce“, rekao je predstavnik ministarstva turizma Hasan al-Ibrahim.

Predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova Mohamed Rašid al-Mazrui rekao je da se u odabiru država vodilo kriterijumima bezbednosti i ekonomske moći.

Katar, za razliku od Dubaija koji raspolaže ogromnim tržnim centrima i odmaralištima, nije poznat kao primarna turistička destinacija.

Šef Katar ervejsa je ocenio da će njegova kompanija imati koristi od ukidanja viza i naveo da će nastaviti da proširuje svoju mrežu, kao i da je tokom ove godine otvoreno 62 nove linije.

Strancima je za ulazak u zemlje Persijskog zaliva najčešće neophodna viza koja se izdaje pod veoma strogim kriterijumima.

Katar je 3. avgusta odobrio stalni boravak za tri kategorije stranaca, po čemu je prvi u Persijskom zalivu. Uživaoci tog statusa su deca Katarki i stranaca, stranci koji su „učinili usluge Kataru“ i oni „čije sposobnosti mogu doprinei zemlji“.

Region Persijskog zaliva se nalazi u ozbiljnoj diplomatskoj krizi pošto su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat 5. juna prekinuli sve odnose s Katarom i optužili ga za podršku terorizmu i dobre veze sa Iranom. Katar je odbacio te optužbe.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike