U trendu

Katimerini: Unapred napravljen dogovor Ciprasa i Kamenosa

ATINA – Nakon što je poslednjih dana doveden u pitanje opstanak aktuelne grčke vlade, kao i ratifikacija Prespanskog sporazuma u Atini, premijer Aleksis Cipras i njegov koalicioni partner iz stranke Nezavisnih Grka Panos Kamenos, postigli su dogovor koji neće ugroziti nijednog od njih, piše grčki list „Katimerini“.

Naime, u parlamentu koji broji 300 mesta, Siriza ima 145 poslanika a može da računa i na podršku četiri predstavnika Nezavisnih Grka, kao i još nekih poslanika čime dolaze do cifre od 151, a možda i 152 u slučaju da imaju podršku poslanika Centrističke unije.

Samo lider Nezavisnih Grka Panos Kamenos koji je ministar odbrane i njegova zamenica Marija Kolija-Caruča podnose ostavku na svoje funkcije u vladi zbog protivljenja Prespanskom sporazumu o promeni imena Makedonije koji je Skoplje već ratifikovalo.

Stoga, matematički gledano vlada Aleksisa Ciprasa može da preživi glasanje o poverenju u četvrtak i nastavi da vlada, sa novim mandatom, uprkos kritikama načina na koji se kreira nova parlamentarna većina.

Istovremeno, dogovor Ciprasa i odlazećeg koalicionog partnera indirektno ali jasno pokazuje da Prespanski sporazum skoro sigurno prolazi u grčkom parlamentu.

I konačno, sve ovo omogućava Kamenosu, mada više ne kao ministru, da ostane lider parlamentarne stranke, bori se za njen politicki opstanak i cilj da ponovo uđe u parlament na sledećim izborima kad god da oni budu održani, piše „Katimerini“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.