U trendu

Katnić: Knežević državu oštetio za desetine miliona

PODGORICA – Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izjavio je da je biznismen Duško Knežević osumnjičen da je preko više lica i u više krivičnih dela Crnu Goru oštetio za desetine miliona evra.

Katnić je, u emisiji „Ukrštene reči“ RTCG, saopštio da je u ponedeljak uhapšen jedan interni revizor Atlas banke koji je ustanovio nepravilnosti, ali je izveštaj koristio samo za internu upotrebu, jer da je bio javan, dokazao bi da su radili nezakonito.

On tvrdi da je pred parlamentarne izbore u oktobru 2016. nelegalno u Crnu Goru ušlo oko 15 miliona dolara.

„Postoji osnovana sumnja da je organizator formirao kriminalnu grupu za vršenje ovih krivičnih đela, a na način da se utaji porez, kako bi određena fizička lica podizali kredite od 500 hiljada i više evra i nikad ih nisu vraćali“, rekao je Katnić.

Prema njegovim rečima, IBM i Atlas banka Duška Kneževića korišćeni kao privredni subjekti za vršenje tih krivičnih dela.

U tim poslovima, Knežević ih je oštetio za oko 15 miliona evra, koje je dobio na ruke, tvrdi Katnić.

Dodao je da je iz tih banaka izneseno oko 60 miliona evra, a one su kao garanciju dobile imovinu koja vredi znatno manje.

Kako je naveo, Knežević nije uhapšen dok je bio u Crnoj Gori, zbog toga što nisu bile ispunjene procesne radnje.

„Mi nismo verovali da će osoba koja je trideset godina imala biznis u Crnoj Gori, koja je osnovala Univerzitet, televiziju, da napusti zemlju“, rekao je Katnić.

Tužilaštvo, kako kaže, operativno ispituje poslove Kneževića s predsednikom Milom Đukanovićem, ako ih je bilo.

On je saopštio da je visoki funkcioner DPS-a i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović osumnjičen za pomaganje u pranju 47.500 evra.

„Mi imamo osnovanu sumnju u pranje toliko novca, a ukoliko nađemo dokaze da je suma veća, proširićemo istragu“, rekao je Katnić.

Katnić kaže da nikada nije saslušao lidera DPS-a Mila Đukanovića, jer nije bilo potrebe.

Postoje druga lica i drugi dokazi, materijalni i personalni, da se Stijepović i Đukanović nisu dogovarali oko novca iz afere „Koverta“, rekao je Katnić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.