U trendu

Katrugalos: EU treba da ceni političku volju u S. Makedoniji

BRISEL – Ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrugalos rekao je da Evropska unija u slučaju Severne Makedonije treba da ceni i političku volju koja je ta država pokazala sa potpisivanjem Prespanskog sporazuma, prenosi portal a1on.

„Nemamo pravo da zahtevamo sprovođenje radikalnih reformi, poštovanje evropskog prava, a potom da se bez razloga povlačimo, jer to može da ima posledice i na region i na Evropu, rekao je Katrugalos u intervjuu za list „Avgi“.

Upitan da li je Nemačka „zamrzla“ poziv za pristupne pregovore EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, Katrugalos je kazao da je mogućnost i dalje otvorena i ponovio da Grčka podržava evropsku perspektivu obeju zemalja, ukoliko, kako je kazao, su ispunjeni postavljeni preduslovi EU koji važe za sve zemlje kandidate.

„Posebno prema Severnoj Makedoniji treba da se poštuje ne samo ono što je ta zemlja uradila na unutrašnjim reformama, već i političku volju u rešavanju sporova sa susedima, što je takođe pokazala kroz Prespanski sporazum“, naglasio je Katrugalos.

Prema njegovim rečima, „promena stava kod Evropejaca bi bio udar za kredibilitet EU“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar