U trendu

Kavazović:Trajno pomirenje nije moguće bez Bošnjaka

SARAJEVO – Nedavni susreti političkih predstavnika Srba i Hrvata iz BiH sa državnim vrhom Beograda i Zagreba i dalje potresaju sarajevsku političku scenu i, kako kaže reisu-l-ulema Husein Kavazović „dodatno drže budnim“ Bošnjake, koji sa „oprezom prate takve aktivnosti“.

Evidentno je, kaže Kavazović, da su ti razgovori intenzivirani i da je njihova glavna tema BiH, a ne odnosi Srbije i Hrvatske.

Bošnjaci su, kaže, prinuđeni da upozoravaju i ponavljaju, da su „dogovori, nastali iz takvih razgovora a bez ravnopravnog učešća Bošnjaka, bili pogubni za region“. „Posmatranje našeg naroda (Bošnjaka) sa pozicije sile je pokazatelj elementarnog nerazumevanja i nepoznavanja i Bosne i Bošnjaka“, ukazuje Kavazović, preneo je sarajevski portal Klix.

Kavazović tvrdi da se 25 godina nakon rata region pokušava zadržati pod vlašću retrogradnih političkih ideja i ambicija.

Prema negovim rečima, „teritorijalne pretenzije treba da ostanu karakteristika ranijih vremena, i prevladano obeležje istorijski nezrelih naroda“.

Željno, kaže, iščekuje dan kada će BiH i formalno postati deo Evropske unije i NATO-a.

Stoga ga, dodaje, još više čude aktivnosti koje podstiču „dezintegracijske procese u Bosni i Hercegovini pa i regionu“.

Podsetio je da je pre dva meseca podržao nagoveštaj, kako navodi, „tzv. srpsko – hrvatskog pomirenja na prostoru Balkana“ i dodao da je trajno pomirenje moguće „samo na principima istine i pravde i uz učešće Bošnjaka u tim razgovorima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.