U trendu

Kejt Blanšet, druge zvezde u spotu UN o sudbini izbeglica

Glumica Kejt BlanÅ¡et, ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice, i druge filmske zvezde učestvuju u danas predstavljenom videu kojim Ujedinjene nacije ÅŸele da paÅŸnju javnosti skrenu na poloÅŸaj izbeglica, pozivajući gledaoce da zamisle Å¡ta bi uradili da bi preÅŸiveli ako bi morali da beÅŸe od rata.

Tekst „Å ta su poneli sa sobom“ (What They Took With Them) uzet je iz istoimene pesme DÅŸenifer Toksvig koja ga je sastavila po iskazima izbeglica.

Na početku vida helikoter baca bombe, diÅŸe se oblak od eksplozije i reči „Kada biste morali da beÅŸite od kuće, Å¡ta biste poneli“ se pojavljuju na ekranu. Slede prizori izbeglica i rata.

U studiju rame uz rame BlanÅ¡et i glumci medju kojima Kira Najtli, Stenli Tuči, Čivetel EdÅŸiofor i DÅŸesi Ajzenberg čitaju Å¡ta od ličnih stvari nose izbeglice koji se uÅŸurbano pakuju – telefone, keks, vodu, pelene, novac, dokumenta, kao i molitvenu knjigu, brojanice, ćilim, Å¡olju, ključeve stana, čak i kremu za beljenje lica.

„Hoću da mi koÅŸa bude bela i da mi kosa bude oÅ¡tra, neću da znaju da sam izbeglica. Å ta ako me neko vidi i pozove policiju zato Å¡to sam ilegalno tu. Ali neće ako sam beo, to je tačno, zar ne?“, pročitao je iskaz jednog izbeglice glumac EdÅŸiofor.

Prošle godine više od milion ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana pobeglo je u Evropu, većinom prelaskom preko Sredozemlja u pretrpanim brodovima.

Ujedinjene nacije navode da je 65 miliona ljudi bilo raseljeno širom sveta na kraju 2015, što je novi najveći broj u istoriji.

Predsednik SAD Barak Obama treba da samit o izbeglicama sazove ovog meseca, tokom 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.