najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kejt Blanšet, druge zvezde u spotu UN o sudbini izbeglica

Glumica Kejt Blanšet, ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice, i druge filmske zvezde učestvuju u danas predstavljenom videu kojim Ujedinjene nacije žele da pažnju javnosti skrenu na položaj izbeglica, pozivajući gledaoce da zamisle šta bi uradili da bi preživeli ako bi morali da beže od rata.

Tekst „Šta su poneli sa sobom“ (What They Took With Them) uzet je iz istoimene pesme Dženifer Toksvig koja ga je sastavila po iskazima izbeglica.

Na početku vida helikoter baca bombe, diže se oblak od eksplozije i reči „Kada biste morali da bežite od kuće, šta biste poneli“ se pojavljuju na ekranu. Slede prizori izbeglica i rata.

U studiju rame uz rame Blanšet i glumci medju kojima Kira Najtli, Stenli Tuči, Čivetel Edžiofor i Džesi Ajzenberg čitaju šta od ličnih stvari nose izbeglice koji se užurbano pakuju – telefone, keks, vodu, pelene, novac, dokumenta, kao i molitvenu knjigu, brojanice, ćilim, šolju, ključeve stana, čak i kremu za beljenje lica.

„Hoću da mi koža bude bela i da mi kosa bude oštra, neću da znaju da sam izbeglica. Šta ako me neko vidi i pozove policiju zato što sam ilegalno tu. Ali neće ako sam beo, to je tačno, zar ne?“, pročitao je iskaz jednog izbeglice glumac Edžiofor.

Prošle godine više od milion ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana pobeglo je u Evropu, većinom prelaskom preko Sredozemlja u pretrpanim brodovima.

Ujedinjene nacije navode da je 65 miliona ljudi bilo raseljeno širom sveta na kraju 2015, što je novi najveći broj u istoriji.

Predsednik SAD Barak Obama treba da samit o izbeglicama sazove ovog meseca, tokom 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike