U trendu

Keli: Bez drakonskih mera prema gradovima koji prime izbeglice

Imigracione vlasti Sjedinjenih Američkih Država su ove nedelje uhapsile stotine imigranata koji žive u Americi ilegalno u racijama širom zemlje, mada vlasti navode da ova akcija nije vezana za nedavnu izvršnu naredbu koju je potpisao predsednik Donald Tramp.

Racije su imale za cilj kriminalce među ilegalnim imigrantima rekla je Džilijan Kristensen predstavnica Ministarstva za unutrašnju bezbednost, primetivši da su one deo rutinske akcije. Ovakve akcije su obavljene u bar šest država i obuhvataju gradove poput Atlante, Čikaga, Njujorka i Los Anđelesa, prenosi Glas Amerike.

Ministar za unutrašnju bezbednost Džon Keli tokom posete jednom od najbolje čuvanih delova američke granice sa Meksikom izjavio da neće preduzeti „drakonske“ mere kada su u pitanju federalna sredstva za američke gradove koji pružaju utočište izbeglicama.

Keli se sastao sa federalnim, državnim i lokalnim funkcionerima za sprovođenje zakona kasno juče na granici između San Dijega u Kaliforniji i Tihuane u Meksiku i tu održao konferenciju za štampu.

Na pitanje o izveštajima grupa aktivista o tome da su agenti za sprovođenje Američkih imigracionih i carinskih zakona uhapsili veliki broj ljudi koji su ilegalno u zemlji, Keli je odbacio termin uhapsili i rekao da vlasti sprovode zakon.

On je takođe ukazao da je nezamislivo da bilo koja jurisdikcija ne želi kriminalce van svojih zajednica. Keli je istakao da bi bilo teško opravdati pružanje sredstava za sprovođenje imigracionog zakona gradovima koji odbiju da u tome sarađuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.