U trendu

Kenija: Odinga najavio osporavanje rezultata izbora

NAJROBI – Kenijski opozicioni lider Raila Odinga izjavio je danas da će osporiti rezultate predsedničkih izbora svim pravnim sredstvima nakon što je zamenik predsednika Vilijam Ruto proglašen pobednikom.

Najstabilnija demokratija u istočnoj Africi sada se suočava sa nedeljama sporova i mogućnošću da Vrhovni sud naloži održavanje novih izbora, preneo je AP.

Verski i drugi lideri već su pozvali na mir u zemlji sa istorijom postizbornog nasilja.

„Neka niko ne uzima zakon u svoje ruke“, rekao je Odinga svojim pristalicama.

Ovo je njegovo prvo obraćanje otkako je predsednik kenijske izborne komisije juče proglasio Ruta za pobednika sa osvojenih skoro 50,5 odsto glasova.

Četiri od sedam komesara su iznenada objavila da ne mogu da podrže rezultate, a pristalice Odinge su se posvađale sa preostalim komesarima na mestu proglašenja novog predsednika.

Neposredno pre nego što se Odinga obratio četiri komesara su rekla novinarima da je konačni rezultat 100,01 odsto i da višak glasova pravi „značajnu razliku“.

Oni su, takođe, kazali da im predsednik izborne komisije nije dao priliku da razgovaraju o rezultatima izbora pre objave.

„Ono što smo juče videli bila je lakrdija i očigledno nepoštovanje Ustava,“ rekao je Odinga, nazivajući rezultate izbora ništavim i nevažećim.

Prema njegovim rečima, zakon ne daje predsedniku izborne komisije ovlašćenja diktatora, insistirajući da odluke izborne komisije moraju da se donose konsenzusom.

Ruto (55) je sebe prikazao kao autsajdera koji ima skromne početke i prkosi političkim dinastijama Kenijata i Odinga, čiji su očevi bili prvi predsednik i potpredsednik Kenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar