U trendu

Kenijska policija ispalila suzavac da uguši antivladine proteste

NAJROBI – Kenijska policija ispalila je danas suzavac kako bi rasterala masu koja se okupila u glavnom gradu Najrobiju u znak protesta protiv ishoda prošlogodišnjih izbora i povećanja troškova života.

Opozicioni lider Raila Odinga, koji je tesno izgubio predsedničke izbore od Vilijama Ruta, prema rezultatu koji je potvrdio Vrhovni sud, i dalje smatra da je pobedio, pa je pozvao na masovnu proteste u pokušaju da iznudi ponavljanje izbora, preneo je Blumberg.

Nacionalna televizija javila je da je najmanje jedna osoba upucana, a policija je uhapsila jedan broj demonstranata, uključujući poslanike Opija Vandajija i Stjuarta Madzaja.

Odingi je blokiran ulazak u hotel Serena u Najrobiju, gde je trebalo da se obrati medijima.

Opozicioni lider zahtevao je i da vlada učini više na snižavanju cena hrane i drugih osnovnih namirnica, kao i da bude reformisan proces izbora kotrolornih organa koji nadgledaju izborne procese u zemlji.

Veliki policijski kontingent raspoređen je u Najrobiju od rano ujutro, a vlasti su ograničile kretanje u potencijalnim žarištima.

Mnoge prodavnice u centralnom poslovnom okrugu ostale su zatvorene, neke škole su otkazale nastavu i na ulicama je bilo manje saobraćaja nego inače.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.