U trendu

Keri: Iranski nuklearni pregovori mogu krenuti u oba smera

Devetog dana nuklearnih pregovora s Iranom Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da diplomatski napori mogu da krenu u oba smera, ili da uspeju i prekinu sve mogućnosti za izgradnju iranske nuklearne bombe ili da se završe bez dogovora.

„Hoću da budem potpuno jasan za sve: nismo još gde treba da budemo oko nekoliko najkritičnijih pitanja“, rekao je Keri novinarima u Beču gde su pregovori između Irana i predstavnika pet velikih sila ušli u deveti dan. 

Pregovarači se nadaju da će postići sporazum do utorka, prema dogovoru trebalo bi da se uvedu desetogodišnje restrikcije za iranski nuklearni program a zauzvrat da se Iranu da značajano olakšanje od međunarodnih sankcija.

Keri je imao trosatni sastanak danas sa iranskim ministrom spojnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, dok se očekuje da će šefovi diplomatija ostalih zemalja uključenih u pregovore doči kasnije večeras u glavni grad Austrije. 

„Sad je trenutak da se vidi da li smo sposobni da postignemo sporazum“, rekao je Keri, koji je na štakama posle preloma noge.

On je rekao da je stvarni napredak ostvaren i da strane u pregovorima „nikad nisu bile bliže“ ipak pregovori mogu da krenu „u jednom ili drugom smeru“.

„Ako se teške odluke donesu u naredna dva dana, i donesu brzo, mogli bi da imamo sporazum ove nedelje. Ali ako se ne donesu, onda nećemo imati sporazum“, rekao je Keri.

Izgledalo je kao da se napreduje u pregovorima. Diplomate su juče najavili okvirni sporazum o brzini i obimu ukidanja sankcija Iranu, mada su pitanja kao što su inspekcije i granice iranskog nuklearnog istraživanja i razvoja ostala sporna.

Rok od utorka, najnoviji je rok postavljen za postizanje konačnog dogovora koji treba da zameni privremeni sporazum koi su svetske sile i Iran postigli u novembru 2013. godine. Taj paket je produžen tri puta, poslednji put 30. juna,  i Keri se izgleda obraćao delimično i kritičarima američke diplomatije koji kažu da je vlada predsednika Baraka Obame bila suviše popustljiva tokom pregovora.

Obama i američki zvaničnici ovo negiraju ali takođe brane njihovo približavanje Teheranu i spremnost da dozvole Irancima da zadrže značajnu nuklearnu infrastrukturu, uz argument da je diplomatski sporazum bolji od vojnog sukoba.

„Ako nemamo sporazum, ako postoji apsolutna nepopustljivost prema stvarima koje su važne, predsednik Obama je uvek rekao da će napustiti pregovore“, rekao je Keri, u opasci koja je, kako navodi AP, namenjena publici u SAD.

On je dodao da je uvek govorio da SAD žele dobar sporazum, i da neće prihvatiti da se neke stvari odbace samo da bi sporazum postigao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.