U trendu

Keri: Najbogatiji treba da ispune obecanja u vezi sa klimom

VAŠINGTON – Najbogatije države sveta moraju da sprovedu svoja obećanja, kako bi održali u životu globalni cilj i izbegli najgore posledice klimatskih promena, rekao je danas za Rojters specijalni američki izaslanik za klimu Džon Keri.

On je izjavio da je ovaj napredak od vitalnog značaja, u trenutku kada se Egipat priprema da bude domaćin sledeće runde klimatskih pregovora UN-a, poznate kao COP27, u novembru u Šarm el Šeiku, navodi britanska agencija.

Da bi sastanak bio uspešan, 20 najbogatijih zemalja koje čine 65 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) moraju ostati posvećene ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa, kao što su to bile na prošlogodišnjem samitu UN u Glazgovu, rekao je američki zvaničnik.

„To je ključno.Tih 20 zemalja čini 80 odsto svih emisija gasova staklene bašte. Ako te zemlje naprave pomak, rešavamo problem“, naglasio je Keri tokom intervjua Rojtersu.

On je je naveo i da je ostvaren „određeni napredak, ali ne i dovoljan“, i poručio da se promene moraju dešavati „brže“.

„Mnogo toga se dešava, mnogo ljudi istražuje nove tehnologije ili ulaže. Ali treba da radimo brže na nivou vlada, kako bismo se organizovali tako da ima više poslova spremnih za banku, da ima mesta gde bi se ulagao novac, a za to je potrebna određena koordinacija između vlade i privatnog sektora“, rekao je Keri nakon sastanaka sa norveškim zvaničnicima.

On je još istako da je rešavanje globalnih kriza kao što su pandemija kovid-19 i rat u Ukrajini pomerili deo fokusa od napora za borbu protiv klimatskih promena i da je trenutni imperativ energetska nezavisnost od fosilnog goriva.

„Nijedna zemlja ne bi trebalo da bude zavisna na taj način. Niko ne mora da bude to sa obnovljivim izvorima energije“, poručio je Keri, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.