U trendu

Keri: Nepotrebno međunarodno prisustvo na svetom mestu u Jerusalimu

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da nije potrebno međunarodno prisustvo na svetom mestu u Starom gradu u Jerusalimu, gde su izbili prvi sukobi posle kojih je usledio talas izraelsko-palestinskog nasilja.

Prema njegovim rečima, umesto toga je potrebna jasnoća u obećanjima Izraela da će održati ‘status kvo’ na Hramovoj gori, najsvetijem mestu judaizma. Tu se, takođe, nalazi i džamija Al Aksa, treće najsvetije mesto islama i glavni nacionalni simbol za Palestince.

„Ne razmišljamo ni o kakvim promenama, niti razmišlja Izrael. Izrael razume važnost ‘statusa kvo’. Važno je da svi razumeju šta to znači. Ne tražimo neke nove promene. Ne tražimo da dođu autsajderi ili neko drugi“, izjavio je Keri na konferenciji za novinare u Madridu.

Francuska je predložila da se pri UN preduzmu koraci koji bi omogućili međunarodno prisustvo kako bi se obezbedio ‘status kvo’ na svetilištu.

Keri je rekao da se tom predlogu protive i SAD i Izrael, ali i Jordan koji ima ulogu nadzornog tela na tom svetom mestu.

Hramova gora je jedno od spornih pitanja u izraelsko-palestinskom konfliktu, jer obe strane polažu pravo na nju. Svetilište je pod izraelskom kontrolom od 1967, ali njime upravlja muslimansko versko telo. Jevrejima je dozvoljeno da posete to sveto mesto, ali ne i da se mole.

Talas nasilja koji se iz Jerusalima proširio na Izrael i Zapadnu obalu podstaknut je glasinama da Izrael namerava da preuzme kontrolu nad tim mestom. Izrael negira da namerava da promeni ‘status kvo’ i optužuje Palestince za širenje glasina.

Keri će se ove sedmice sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i jordanskim kraljem Abdulahom.

Keri je pozvao sve strane da se uzdrže od nasilja i da preduzmu hitne mere da bi se okončalo „besmisleno“ nasilje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.