najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Keri odbacio kritike Irana o sankcijama

Američki državni sekretar Džon Keri odbacio je danas kritike Irana upućene Vašingtonu o zloupotrebi kaznenih sankcija, navodeći da SAD uvode sankcije drugim zemljama samo kada je to neophodno.

Keri je naglasio da se sankcije protiv Irana i drugih zemalja “koriste pravedno i efektno” i da će se tako nastaviti u budućnosti.

“Stojimo iza naših sankcija”, rekao je Keri novinarima na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Nove sankcije uvedene su zbog iranskog testiranja balističkih raketa u oktobru, što prema američkim zvaničnicim krši restrikcije Saveta bezbednosti UN o takvim aktivnostima.

Komentar američkog državnog sekretara usledio je nakon kritika koje je iranski ministar spoljnih poslova izneo na račun američke vlade. Mohamad Džavad Zarif je u intervjuu agenciji AP okarakterisao nove sankcije koje su SAD uvele Iranu zbog programa balističkih projektila, kao nezakonite i nepotrebne i kao sredstvo prinude.

Govoreći o sredstvima koja su oslobodjena Iranu posle ukidanja sankcija prema nuklearnom sporazumu Keri je rekao da će deo tog novca verovatno otići u ruke grupa koje se smatraju terorističkim.

U izjavama u Davosu Keri je rekao da SAD i druge zemlje malo toga mogu da urade da spreče da sada odmrznuta sredstva ne dodju u ruke Iranske revolucionarne garde ili drugih grupa koje je Iran podržavao u prošlosti. Medjutim od kada su sankcije Iranu ukinute prošlog vikenda nema naznaka da je došlo do takvog prebacivanja sredstava.

“Mislim da će deo sredstava završiti u rukama Revolucionarne garde i drugih entiteta, o kojih su neki naznačeni kao teroristi”, rekao je Keri u intervjuu za CNBC, i dodao da ne može da kaže da sve može biti sprečeno ali da sada ne vide da se prebacuju sredstva.

On je rekao i da kritičari iranskog sporazuma uveličavaju količinu sredstava koja su sad na raspolaganju Iranu i da su procene od 100 do 150 milijardi dolara netačne, nego da je tačnije oko 55 milijardi dolara, jer je veliki deo novca vezan za obaveze otplate stranog duga.

Pored toga, rekao je, Iran ima potrebe da uloži više od 500 milijardi dolara za infrastrukturu i razvoj i da mora da investira najmanje 100 milijardi dolara da modernizuje svoj energetski sektor.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike