najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Keri posetio spomenik žrtvama atomske bombe u Hirošimi

Džon Keri je danas postao prvi američki državni sekretar koji je posetio spomenik žrtvama atomske bombe u Hirošimi, nazvavši ga “jasnim, oštrim i ubedljivim podsetnikom” da treba okončati pretnju od nuklearnog oružja, dok predsednik SAD Barak obama razmatra da poseti taj grad sledećeg meseca.

Keri, koji je spomenik posetio u društvu drugih šefova diplomatija Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7), najviši je američki zvaničnik koji je odao počast žrtvama atomske bombe iz Drugog svetskog rata, što je bio prvi nuklearni napad na svetu, prenela je agencija AFP.

Zvaničnici Bele kuće su nedavno otkrili da predsednik Obama razmatra mogućnost da kasnije ovog meseca, u vreme održavanja samita G7, poseti Hirošimu, iako se samit održava u drugom delu Japana.

Kerijeva poseta Hirošimi, kao i spekulacije da bi i Obama mogao da poseti taj grad, izazvao je sugestije da bi zvanični Vašington mogao zvanično da se izvini zbog bacanja atomske bombe u avgustu 1945. godine, koja je ubila 140.000 ljudi.

Šef američke diplomatije je, međutim, smanjio ta očekivanja, dok je jedan zvaničnik Stejt departmenta otvoreno izjavio da do izvinjenja neće doći.

“Moja poseta Hirošimi ima veoma posebno značenje o snazi naših odnosa i puta koji smo zajedno prešli od teških ratnih vremena”, Keri je danas poručio japanskom ministru spoljnih poslova Fumiju Kišidi.

“Prisetićemo se prošlosti i odati počast onima koji su izgubili živote, ali svrha ovog putovanja nije povratak u prošlost, već se radi o sadašnjosti i i budućnosti”, istakao je Keri.

Ministri spoljnih poslova G7 i Evropske unije su u memorijalni centar u Hirošimi danas stigli pod jakim obezbeđenjem, a obilazak su počeli posetom muzeju u kojem mogu da se vide razorne posledice bacanja atomske bombe, pa je tako izložena spaljena odeća preživelih i drugi njihovi lični predmeti.

“Svi na svetu bi trebalo da vide i osete moć ovog memorijalnog centra. On je jasan, oštar i ubedljiv podsetnik ne samo naše obaveze da okončamo pretnju nuklearnog oružja, već i da uložimo sve moguće napore da se izbegne i sami rat”, napisao je Keri u knjizi za posetioce, dodavši: “Rat mora da bude krajnje sredstvo, a nikad prvi izbor”.

Keri i njegove kolege iz G7 su na spomenik žrtvama u Hirošimi stavili vence, a japanska deca su im kasnije poklonila ogrlice napravljene od papirnih ždralova, koji su simboli mira.

Najveći deo žrtava u Hirošimi je poginulo kad je bomba bačena 6. avgusta, dok su hiljade preminule kasnije od posledica radijacije.

Tri dana kasnije, 9. avgusta 1945. godine, američke snage su bacile drugu atomsku bombu na Nagasaki, gde je poginulo 74.000 ljudi. Manje od nedelju dana kasnije, 15. avgusta, japanski car Hirohito je potpisao kapitulaciju Japana, čime je okončan Drugi svetski rat.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike