Keri: Postignut dogovor SAD i Rusije o Siriji

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas u Amanu da je s  Rusijom postignut “okvirni dogovor” o načinu kako da se obustave neprijateljstava u Siriji.

Keri je na konferenciji za novinare s jordanskim ministrom spoljnih poslova Naserom Judehom kazao da je telefonom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

“Postigli smo okvirni dogovor o načinu kako sa se obustave neprijateljstava, što bi moglo da se dogodi narednih dana”, rekao je Keri, koji je danas došao u posetu Jordanu.

Keri je kazao da je moguće da će predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin “što je pre moguće” razgovarati o primeni dogovora o prestanku vatre u Siriji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova sapštilo je da su Lavrov i Keri drugi dan za redom razgovarali o “modalitetima  i uslovima” za prestanak vatre  u Siriji koji isključuju grupacije koje Savet bezbednosti UN smatra terorističkim organizacijama.

U saopštenju se dodaje da će ruski zvaničnici razgovarati s  predstavnicima iranske i sirijske vlade, a  američki sa sirijskom opozicijom i članovima Grupe za podršku Siriji.

(Beta)

Ostavite komentar