U trendu

Keri poziva talibane da sklope mir sa Kabulom

Državni sekretar SAD Džon Keri apelovao je na talibanske pobunjenike u Avganistanu da sklope „častan“ mirovni sporazum s vlastima u Kabulu.Kako kaže, time bi obezbedili obnovu zemlje koja je decenijama u ratu.

„Postoji put ka časnom kraju sukoba koji su talibani vodili, sukoba koji ne može i neće biti okončan na bojnom polju. Političko rešenje postignuto kroz pregovore s avganistanskom vladom jedini je način da se okončaju borbe, osigura trajna stabilnost i puno povlačenje međunarodnih snaga, što im je cilj“, rekao je Keri u Briselu na međunarodnoj konferenciji posvećenoj Avganistanu.

SAD se zalažu za pomirenje u okviru njihovog plana potpunog povlačenja američkih vojnika iz Avganistana. Međutim, predsednik SAD Barak Obama naložio je da 8.400 američkih vojnika ostane u Avganistanu i 2017. godine zbog i dalje nesigurne situacije u toj zemlji.

Keri je rekao da bi nedavno sklopljen mirovni sporazum sa ratnim vođom Gulbudinom Hekmatjarom mogao da bude model za pomirenje s talibanima. On je rekao da bi talibani trebalo da obrate pažnju i da je političko rešenje častan način da se prekine sukob.

Prema sporazumu koji su avganistanske vlasti sklopile s Hekmatjarom 29. septembra, njegovi komandanti treba da prekinu nasilje, preseku veze s terorističkim grupama i prihvate prava za žene i manjine predviđena ustavom Avganistana.

Za uzvrat oni mogu da se vrate i uključe u avganistansko društvo. Ovaj sporazum prvi je od rušenja talibana 2001. godine.

Veruje se da je Hekmatjar ubio hiljade Avganistanaca i SAD su ga proglasile globalnim teroristom 2003, a UN su ga stavile na crnu listu iste godine. I SAD i UN razmatraju mogućnost da ukinu sankcije protiv njega.

Na međunarodnoj konferenciji o Avganistanu u Briselu očekuje se da će zapadne zemlje obećati više od tri milijarde dolara u razvojne pomoći zemlji do 2020. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.