Keri: Severna Koreja je otvorena pretnja za svet

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas u Pekingu da Pjongjang predstavlja „otvorenu pretnju za svet“, ističući da da SAD i Kina uložiti napore da se postigne dogovor o novoj rezoluciji o Severnoj Koreji.

„SAD će učiniti sve što je neophodno da zaštite našu zemlju, prijatelje i saveznike u svetu“, rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiom.

AP je navela da je sastanak zvaničnika dve zemlje trajao više od četiri sata.

Foto: Beta

Foto: Beta

Na početku razgovora, Keri je rekao da severnokorejski nuklearnih program predstavlja „veliki izazov za globalnu bezbednost“ i pozvao Peking da pojača pritisak na Pjongjang.

Keri je, takođe, pozvao Peking i da utiče na smanjene tenzija u Južnom kineskom moru.

Pozdravivši saradnju Kine i SAD u više oblasti, uključujući sporazume o iranskom nuklearnom programu i klimatskim promenama, Keri je kazao da se još radi na postizanju konsenzusa o Severnoj Koreji i Južnom kineskom moru, prenele su agencije.

Vang je istakao da Kina ima pravo da štiti svoj teritorijalni suverenitet u spornim vodama Južnog kineskog mora i da Peking i Vašington treba da se prema tom pitanju odnose na konstruktivan način, naveo je Rojters.

Kina je poslednja stanica Kerijeve turneje po tri azijske zemlje, koja je obuhvatila Laos i Kambodžu.

Američki državni sekretar posetio je Aziju dvadesetak dana pošto je Severna Koreja objavila da je uspešno testirala hidrogensku bombu – što je potez koji je izazvao snažnu osudu Južne Koreje i svetskih sila.

Zamenik državnog sekretar, Toni Blinken, doputovao je u Aziju pre Kerija, i razmotrio severnokorejske poteze sa japanskim i južnokorejskim kolegama, navodeći da su potpuno jedinstveni.

U tom kontekstu ključnu ulogu ima Kina, glavni trgovinski partner Severne Koreje, ali i zemlja koja se kritikuje što ne koristi više svoj uticaj na Pjongjang, preneo je Glas Amerike.

„Situacija na Korejskom poluostrvu je u ovom trenutku veoma osetljiva. Nadamo se da će relevantne zemlje postupati u skladu sa očuvanjem regionalnog mira i stabilnosti“, naveo je Hong Lei, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • Lister

    Nikome S. Koreja ne preti. Vi je svojom agresivnošću terate da se bolje pripremi za ne daj bože. Ko ste vi da nekome branite da ima atomsku bombu. E sad, vi na to imate pravo, kako biste plašili i mogli da radite šta hoćete u drugim državama, a drugi nemaju to isto pravo. Gde je tu taj vaš demokratski odnos ili smatrate da ste vi najpametniji na ovom bijelom okršnom svijetu, pa radite šta hoćete, a ko vam se suprotstavi, drvlje i kamenje na njega. Svi na svjetu treba da se isto uvažavaju, bila mala ili velika država. Ne zakon jačega, što vi godinama i decenijama radite!!! Živjela Sjevrna Koreja!!!

  • batamrca

    Vi ste najveća moguća pretnja.

Ostavite komentar