U trendu

Kern: Balkan nije dvorište EU već njegova dnevna soba

Austrijski kancelar Kristijan Kern podržava planirano širenje EU na jugoistočnu Evropu ističući da „Balkan nije zadnje dvorište EU, već njegova dnevna soba“.

„U regionu primećujemo prisutnost različitih interesa, ruskog, turskog, arapskog. Ne možemo dozvoliti da Evropa u tim zemlajma igra drugo ili trećerazrednu ulogu“, poručuje Kern u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblat“.

On je, ujedno, oštro kritikovao stav istočnoevropskih zemalja u vezi izbegličke krize.

„Pojedine vlade deluju tako kao da je Evropa bankomat, a ne zajednica vrednosti“, naglasio je Kern založivši se za „novu viziju“ Evrope.

On je kazao da je neophodna snažna vizija, koja bi posebno mlade zainteresovala.

„Osnovna ideja Evrope da smo zajedno snažniji mora biti ispunjena novim životom“, smatra Kern osuđujući izolacionističke politike pojedinih članica.

Kazao je da su potrebne otvorene granice unutar Evrope, jer se u EU ne radi samo o tržištu, već pre svega o ljudima.

„Postali smo uspešni i živimo u blagostanju zato što smo otvoreno i pluralističko društvo. Posebno razvoji u SAD, Kini i Rusiji trebaju evropski kontramodel otvorenosti“, podvukao je Kern.

Kancelar zbog toga podržava dalje moguće sankcije EU protiv Mađarske i Poljske zbog nedovoljne saradnje i solidarnosti u vezi izbeglica.

„Pokušali smo sa Poljskom i Mađarskom apelima i pozivima na solidarnost, ali time nismo bili uspešni. Međutim moramo sada rešiti taj konflikt“, podvukao je Kern.

On je poručio da Evropa nije polosvni model i ako neko ne ispunjava svoje obaveze mora snositi posledice.

„Ne možemo našim građanima objasniti da Poljska svake godine dobija 14 milijardi evra subvencija EU i istovremeno nas ostavlja same u vezi izbegličke krize. Mađarska je smanjila svoj korporativni porez na devet odsto i istovremeno je neto primalac pomoći EU. To ne ide jedno s drugim“, smatra Kern.

On smatra da je stav te dve zemlje posledica više greška koje su nastale tokom proširenja EU bez prilagođavanja mehanizama donošenja odluka.

U Bregzitu, kako kaže, vidi ogromnu šansu za ponovno „izmišljanje“ Evrope, a Nemačku i Francusku vidi kao glavni motor reformi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.