U trendu

Kern: Moramo povratiti kontrolu nad migracijom

Austrijski kancelar Kristijan Kern predstavio je danas plan za smanjenje migracionih talasa iz Afrike ka Evropi do 2020.godine.

On je istakao da kod ilegalne migracije cilj mora biti da se u potpunosti svede na nulu.

Kern i ministar odbrane Hans Peter Doskocil zatražili s tim u vezi zajedničku politiku migracije i azila EU, između ostalog bi jedna član Evropske komisije trebalo da preuzme nadležnosti za ova pitanja i, na primer, vodi pregovore o sporazumima readmisije.

Plan kancelara Kerna sadrži sedam koraka – od Maršalovog plana za severnu Afriku, preko efektivne zaštite spoljnih granica, do uspostavljanja centara za obradu zahteva izvan EU, pa sve do jedinstvenog sistema za azil.

„Moramo da zaustavimo ilegalnu migraciju i ponovo vratiti kontrolu nad migracijom. Važno je da se poboljša ekonomska situacija u zemljama porekla. To je duži proces, koji će izazvati i troškove“, podvukao je Kern.

Naveo je da se ovaj izazov može samo zajednički savladati i da su države pojedinačno preopterećene.

Kao primer, naveo je Italiju u koju svakodnevno pristiže preko Mediterana, više hiljada ljudi, koji nisu svoju zemlju napustili iz razloga koji potpadaju pod Ženevsku konvenciju o izbeglicama.

Zbog velikih razlika u kvotama za prihvat molbi za dobijanje azila u zemljama članicama EU neophodno je doneti jedinstven sistem za azil, zatražio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.