U trendu

Kern: Zamrznuti sredstva EU za Tursku

Austrijski kancelar Kristijan Kern zalaže se, isto kao i šef diplomatije Sebastijan Kurc, za oštriji kurs prema Ankari i zahteva da se sredstva EU za pomoć Turskoj u visini od 4,5 milijarde evra zamrznu.

„Potrebno nam je sada brzo rešenje, a ne nadmudrivanje“, poručuje Kern u izjavi bečkom dnevniku „Kurir“.

On je ukazao da je već u avgustu tražio prekid pristupnih pregovora i izmenu odnosa prema Turskoj.

„To je danas stav austrijske vlade“, podvukao je Kern dodajući da je demokratsko-politički razvoj u Turskoj neprihvatljiv.

„Raskid sa principima vladavine prava, hapšenje novinara ne mogu biti prihvaćeni kada je reč o kandidatu za prijem u EU”, objasnio je on.

Kern je zatražio brzi odgovor EU na novonastalo stanje nakon referenduma o ustavnim promenama.

„Najkasnije do Samita u junu neophodno je da postoji rešenje za buduću saradnju EU i Turske“, istakao je on dodajući da se radi o očuvanju verodostojnosti Unije.

Prema njegovim rečima, u to spada i odgovorno ophođenje sa sredstvima EU.

Kancelar se izjasnio za zamrzavanje oko 4,5 milijardi evra namenjenih za pristupnu pomoć Turskoj, svota koja je bila planirana za period od 2014.do 2020..

Kern je naglasio da EU mora preduzeti sve kako bi održala saradnju sa Turskom.

„Ne postoji nikakav interes za destabilizacijom Turske. Zapad ne može sebi priuštiti propalu državu u Turskoj“, kazao je on dodajući da svi ekonomski indikatori pokazuju „na dole“, nezaposlenost raste, a inflacija je prešla 10 odsto.

Kao posebno zabrinjavajuću činjenicu Kern je okarakterisao zatvaranje pristupa Vikipediji od strane turskih vlasti.

On je upozorio i na opasnost da se diskusija o Turskoj zaoštri i preraste u konflikt.

„Neophodna nam je alternativa pristupnim pregovorima. Potreban nam je kontakt sa Turskom jer je ta zemlja važna za stabilnost i bezbednost Evrope“, podvukao je Kern.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike