U trendu

Kijev: Moskva se meša u rad misije IAEA u Zaporožju

KIJEV – Ukrajina smatra da će Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) biti teško da utvrdi činjenično stanje u nuklearnoj elektrani Zaporožje pošto Rusija to ne dozvoljava, dok proruske vlasti ove oblasti insistiraju da agencija UN svoj posao na terenu uradi objektivno bez politickih ocena.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je danas da će misiji IAEA koja trenutno vrši inspekciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom Moskve, biti teško da izvrši nepristrasnu procenu situacije zbog ruskog mešanja, prenosi Rojters.

Energoatom je takođe saopštio da misiji IAEA koja je stigla u elektranu u četvrtak, nije dozvoljeno da uđe u krizni centar elektrane, gde Ukrajina tvrdi da Rusija ima stacionirane trupe, navodi britanska agencija.

Proruske vlasti Zaporoške oblasti saopštile su danas da od misije Međunarodne agencije za atomsku energiju očekuju objektivan izveštaj o situaciji u nuklearki.

„Ne tražimo od IAEA političku procenu onoga što se dešava niti pozivamo da bilo koga kažnjavaju“,rekao je danas agenciji TAS S Vladimir Rogov, član proruske vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

On je poručio da to nije u nadležnosti IAEA.

„Ali ako prikažu sve kako jeste, ako potvrde šta se zaista dešava, bez političkih procena, onda će se moj veoma uzdržani optimizam pretvoriti u veliku nadu i gotovo uverenost da IAEA želi da uvede red i pomogne u održavanju bezbednosti elektrana u Zaporožju“, naglasio je ruski zvaničnik.

Osam članova misije IAEA ostalo je da radi u nuklearnoj elektrani Zaporožje, uz još četiri osobe, tehničko osoblje, u njihovoj pratnji, saopštio je danas Aleksandar Volga, načelnik ruske vojno-civilne uprave grada Energodara za televiziju Rusija-24.

Volga je još naveo da su ukrajinske snage u četvrtak uveče tri puta granatirale Energodar nakon što je većina inspektora IAEA napustila grad.

Misija IAEA na čelu sa generalnim direktorom agencije Rafaelom Grosijem stigla je 1. septembra sa teritorije pod kontrolom Ukrajine u deo Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom kako bi pregledala nuklearnu elektranu.

Misija je došla da proceni fizičku štetu na postrojenju, utvrdi operativnost bezbednosnih sistema u elektrani, proceni uslove rada za zaposlene i preduzme hitne mere za osiguranje bezbednosti nuklearnog objekta, navodi TAS S.

Grosi je rekao novinarima da su stručnjaci IAEA izvršili početnu procenu, uspeli da pregledaju „dosta toga“ i da planiraju da nastave rad u nuklearki.

Generalni direktor IAEA saopštio je da će stručnjaci agencija UN ostati u tom postrojenju i da će biti organizovano njihovo stalno prisustvo.

„Ne idemo nigde. IAEA je sada tamo, u postrojenju je i ne pomera se- tu će ostati. Imaćemo stalno prisustvo u postrojenju, sa nekim od mojih stručnjaka“, rekao je novinarima Grosi, koji je napustio nuklearnu elektranu, nakon što je u njoj boravio nekoliko sati, preneo je Rojters.

Kako je objasnio, ti stručnjaci će obezbediti, po njegovim rečima, nepristrasnu, neutralnu i tehnički ispravnu procenu onoga što se dešava na terenu, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar