U trendu

Kijev: Odnose sa Rusijom trebalo prekinuti 2014. godine

KIJEV – Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da je diplomatske odnose sa Rusijom trebalo prekinuti 2014. godine i da sada ne vidi smisao tog poteza.

„U politici sve treba raditi na vreme. Trebalo je prekinuti diplomatske odnose sa Moskvom 2014. godine na početku agresije“, smatra šef ukrajinske diplomatije, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, sada je stvoren nekakav status-kvo kada taj prekid ništa neće promeniti i nijedan problem neće biti rešen time.

Istovremeno, Kuleba je rekao da žali zbog odsustva kontakata sa ruskim diplomatama i izrazio želju za razgovorom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Dodao je da postoji „normalan nivo dijaloga“ između ambasada Rusije i Ukrajine.

Sredinom aprila su brojni poslanici parlamenta Ukrajine (Vrhovne rade) iz stranke Sluga naroda pozvali predsednika zemlje Volodimira Zelenskog da raskine diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom i pozove rezerviste.

Odnosi Rusije i Ukrajine pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu.

U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim.

Moskva je više puta saopštavala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar