U trendu

Kijev skoro bez kontrole nad okruznom administracijom

MOSKVA – Kijev je gotovo izgubio kontrolu nad regionalnim i okružnim administracijama širom zemlje, izjavio je danas načelnik ruskog komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev.

„Režim u Kijevu je praktično izgubio sposobnost da upravlja
regionalnim i okružnim vlastima“, rekao je Mizincev, preneo je TAS S.

On je naglasio da u ovom trenutku civilne vlasti u ukrajinskim gradovima i zajednicama nisu u mogućnosti da se brinu o civilnom stanovništvu niti da se pozabave socijalnim i komunalnim pitanjima.

„Većina gradova i zajednica je u rukama divljačkih nacionalističkih bataljona, takozvane teritorijalne odbrane. U stvari, oni su neonacisti, plaćenici, teroristi i banditi, od kojih su neki stranci“, dodao je on.

Mizincev je rekao da je juče uspeo da kontaktira pojedine rukovodioce u kabinetu predsednika Ukrajine, koji su sa svoje strane podelili kontakt informacije zvaničnika u Harkovu, navodno odgovornog za pomoć u stvaranju humanitarnog koridora.

„Kada smo uspeli da se čujemo telefonom sa tim zvaničnikom, čuli smo sledeći odgovor. – Ja ih ne držim. Oni su slobodni da rade gde hoće“, rekao je Mizincev.

Ruska strana je istakla da će svaki humanitarni koridor biti dugačak i naglasila potrebu za obezbeđivanjem motornog transporta za dovođenje evakuisanih do dogovorenih mesta gde Rusija ima autobuse, tople obroke i pruža medicinske usluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.