U trendu

Kikl: Austrija će zadržati kontrole na granici

BEČ – Austrijski ministar unutrašnjih poslova izjavio je danas Herbert Kikl da Austrija namerava da zadrži kontrole na svojim granicama sve dok zaštita spoljne granice EU od migranata ne bude uspostavljena „ne samo na papiru već i na delu“.

Na početku konferencije ministara unutrašnjih poslova članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u Beču, on je poručio da ukidanje kontrole granica, koja je uvedena 2015.godine, može uslediti samo ako zaštita spoljnih granica EU bude funkcionisala.

„To je i preduslov za Šengen“, objasnio je Kikl, dodajući da se ne može ignorisati potreba građana za bezbednošću i kontrolom.

Evrospki komesar za migracije Dimitris Avramopulos je, u jednom ranijem intervjuu, zatražio od zemalja članica EU koje sprovode kontrole granice i pored činjenice da su članice Šengena, da ih što pre ukinu.

Kikl je, s tim u vezi, rekao da Austrija nije saglasna sa svim stavovima Evropske komisije, ali da želi da se razgovara o legalnim putevima migracije.

„O tome možemo da razgovaramo ako ostvarimo određeni uspeh u suzbijanju ilegalne migracije“, objasnio je austrijski ministar povodom izjava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Kikl je podsetio da je s programom o raspodeli izbeglica EU već jednom pokušala nešto da naredi što niko nije želeo.

Vezano za planirano proširenje ovlašćenja misije granične uprave Fronteks i jačanje ove agencije EU on je kazao da je važno da kontrola ostane u nadležnosti nacionalnih država.

„Nametanje ili umanjenje suvereniteta pojedinih zemalja ne sme da se dogodi, to bi bio pogrešan put“, istakao je Kikl.

Žan-Klod Junker je u svom godišnjem obraćanju o Stanju Unije zatražio od Austrije kao predsedavajuće EU da izradi rešenja za migracionu politiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.