U trendu

Kim Džon-un: Lansiraćemo još satelita

Severnokorejski lider Kim Džong-Un rekao je da njegova zemlja planira da lansira „još satelita“, te da su joj kosmička istraživanja „strateški cilj“, javili su danas državni mediji.

„Osvajanje kosmosa je ljuta borba protiv neprijateljskih snaga koje nastoje da nam uzurpiraju mir i suverenitet“, rekao je Kim u sredu na svečanoj dodeli nagrada učesnicima u lansiranju satelita ranije ovog meseca, prenosi AFP, podsećajući da Zapad smatra da je Pjongjang zapravo izveo probu balističke rakete.

Nazvavši naučnike koji su bili angažovani u lansiranju 7. februara „najboljim patriotama i herojima vrednim divljenja“, Kim im je uručio medalje i ručne satove sa ugraviranim imenima dva preminula lidera iz dinastije Kim – Kim Il-Sunga i Kim-Džong-Ila.

Severna Koreja je izazvala gnev na međunarodnom nivou kada je lansirala, kako tvrdi, satelit u orbitu, samo mesec dana nakon što je izvela svoju četvrtu nuklearnu probu.

Tim lansiranjem je Pjongjang prekršio više rezolucija UN kojima se nuklearno naoružanim zemljama zabranjuje upotreba balističke tehnologije, podseća francuska agencija.

SAD, zajedno sa azijskim saveznicima Južnom Korejom i Japanom, predvode napore u Savetu bezbednosti UN u cilju usvajanja snažne rezolucije kojom bi se nametnule oštre sankcije Pjongjangu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.