U trendu

Kim Džong Un: Druga raketna proba pokazala da je kopno SAD u dometu Pjongjanga

Lider Severne Koreje Kim Džong Un izjavio je danas da je druga proba interkontinentalne balističke rakete pokazala da njegova zemlja može da pogodi kopno SAD.

Severna Koreja je u petak uveče ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu koja je letela dalje i duže nego prva, saopštile su zemlje iz tog regiona.

Kim je rekao da raketna proba Severne Koreje predstavlja „ozbiljno upozorenje“ za SAD, koje besmisleno „trube“ pretnjama ratom i pooštravanjem sankcija, navela je severnokorejska agencija KCNA.

Novinska agencija KCNA je prenela da je Kim izrazio „veliko zadovoljstvo“ pošto je raketa „Hvasong-14“ (Hwasong) dostigla maksimalnu visinu od 3.725 kilometara i prešla 998 kilometara pre preciznog sletanja u vode u blizini Japana.

Agencija je javila da je proba izvedena u cilju potvrdjivanja maksimalnog opsega i drugih tehničnih aspekata rakete koja je, kako je navedeno, može da ponese „veliku, tešku nuklearnu bojevu glavu“.

Analitičari su procenili da je prva severnokorejska proba interkontinentalne balističke rakete izvedena 4. jula mogla da dostigne Aljasku, ali da je poslednjom raketnom probom proširen taj raspon.

Neposredno posle severnokorejske probe, SAD i Južna Koreja su izvele zajedničku vojnu vežbu kako bi pokazale svoju sposobnost, saopštile su američke vlasti.

Vlada Japana je saopštila da je raketa Severne Koreje u petak uveče letela oko 45 minuta, odnosno pet minuta duže nego prethodna koja je lansirana početkom jula.

Američki predsednik Donald Tramp naveo je u pisanoj izjavi da ta raketna proba predstavlja pretnju celom svetu i odbacio tvrdnje Severne Koreje da nuklearno oružje služi za bezbednost te zemlje.

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida saopštio je danas da je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu kazao u telefonskom razgovoru da je druga severnokorejska proba pojačala pretnju Pjongjanga.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je severnokorejsko lansiranje interkontinentalne balističke rakete i zatražilo dodatne sankcije Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.